EXCLUSIV: Președintele ANI, Ariel-ul aleșilor locali dar și al demnitarilor
De la începutul lunii decembrie 2019, Agenția Națonală de Integritate (ANI) este condusă de Florinel Ionel Moise, care până în iunie 2021, a fost vicepreședintele agenției cu atribuții de președinte.
Dar, surprinzător, ANI în frunte cu președintele Moise a implementat un dublu standard în ceea ce privește respectarea și aplicarea Legii nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice.
Demnitari UDMR și USR, mângâiați de… ANI
PUTEREA a făcut în ultimele luni mai multe solicitări către președintele ANI privind nedepunerea în termenul legal a declarațiilor de avere și de interese de către diverse persoane care ocupă funcții și demnități publice dar și despre anumite situații de incompatibilitate.
Surprinzător, în cazul unor demnitari și înalți funcționari publici impuși de USR-PLUS și UDMR, cum a fost cazul celor de la Ministerul Transporturilor, adică secretarii de stat Gabor Șandor, Adrian Foghiș și Costin-Traian Țîra-Rădulescu dar și secretarul general Ramona Moldovan, care nu și-au postat declarațiile de avere și interese, ANI nu dat niciun răspuns în termenul legal. De ce oare? Pentru că UDMR și USR-PLUS erau la guvernare!
Alba-neagra cu averea guvernatorului Deltei Dunării
Însă, în alte situații, cum a fost cazul guvernatorului Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, Atena Groza, care nu și-a depus declarația de averea și cea de interese în termenul legal, agenția condusă de Florin Moise dat un răspuns prin care recunoaște încălcarea prevederilor legale, dar pentru care nu a luat nicio măsură.
Practic, ANI ne-a comunicat că „în urma interogării Portalului Agenției Naționale de Integritate au fost identificate declarații de avere și de interese depuse de către Atena-Adriana Groza la numirea în funcție și transmise instituției noastre (https://bit.ly/3zNkaTK, https://bit.ly/3tjwxo2)„.
Numai că declarațiile Atenei Groza postate pe portalul indicat de ANI sunt datate pe 24 august 2021, iar Atena Groza fusese numită în funcție pe 20 iulie 2021. Adică a depus cele două declarații la 35 de zile de la numirea în funcție și nu la 30 de zile așa cum se stipulează articolul 4 al Legii nr.176/2010: „Declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese se depun în termen de 30 de zile de la data numirii sau a alegerii în funcţie ori de la data începerii activităţii”.
Dar, atenție, cele două declarații ale Atenei Groza nu au fost postate în termen de 30 de zile pe „pagina de internet a instituţiei”, dar cu toate acestea ANI a mușamalizar cazul, chiar dacă pe site-ul agenției se menționa care sunt sancțiunile.
ANI ne-a anunțat că potrivit articolului nr. 29 al Legii 176/2010 „Nedepunerea declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese în termenele prevăzute de prezenta lege, precum şi nedeclararea, în declaraţia întocmită potrivit anexei nr. 1, a cuantumului veniturilor realizate, sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei” și totodată „Agenţia poate declanşa din oficiu procedura de evaluare”.
Așadar,ANI a întors-o ca la Ploiești, adică batista pe țambal.
Întrebi de mere și ANI spune că nu are… pere
Într-o altă solicitare venită de la PUTEREA, ANI a ocolit răspunsul, mușamalizând cazul fără nici jenă. PUTEREA a cerut președintelui ANI, Florinel Ionel Moise, să precizeze ce măsuri va dispune împotriva consilierului general PSD Elisabeta Lipă din Consiliul General al Municipiului București care nu și-a menționat în declarația de interese că este președintele Federației Române de Canotaj și vicepreședinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR).
Răspunsul ANI este incredibil, adică de genul tu întrebi de mere și primești un răspuns despre pere.
„Din cele expuse de dumneavoastră și din interpretarea prevederilor legale incidente, opinăm că exercitarea simultană a funcției de consilier general în cadrul Consiliului General al Municipiului București și a calității de Vicepreședinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român/ Președinte al Federației Române de Canotaj nu generează o situație de incompatibilitate în sensul dispozițiilor art.88 alin.(1) lit.d.) din Legea nr.161/2003 cu modificările și completările ulterioare, întrucât respectivele situații nu se încadrează în cazurile de incompatibilitate prevăzute de acest articol de lege„, a precizat șeful ANI pentru PUTEREA.
Așadar, ANI condusă de Florinel Ionel Moise, președintele numit de actuala coaliție de guvernare, a devenit Ariel-ul celor aflați la putere!