Exclusiv. Prețul roșiilor la producători s-a prăbușit la 1 leu/kg. „Faliment curat”
Așa cum era de așteptat pentru această perioadă, prețul roșiilor la producători s-a prăbușit până la nivelul de 1 leu/kg, pe fondul vârfului de producție. Cele mai frumoase tomate se vând ceva mai bine, adică cu 2-2,5 lei/kg, „faliment curat”, după cum susțin legumicultorii. La piață, însă, roșiile se comercializează la prețuri care pornesc chiar și de la 3 lei/kg și urcă la peste 10 lei/kg.
Situația ne-a fost semnalată de un producător din Izbiceni, județul Olt, care susține că nu reușește să vândă roșiile la piețele en-gros nici cu 2,5 lei/kg, în contextul în care se și importă mult. Iar în situația lui se află toți legumicultorii care au produs tomate timpurii în solarii neîncălzite. Recoltatul a început în urmă cu vreo trei săptămâni, în cazul tomatelor care se vând cu 1 leu/kg, iar acum este pe sfârșite, ceea ce și explică oferta mare din piață și prețurile reduse.
La roșiile care se comercializează cu 2 lei/kg, culesul a început în urmă cu câteva zile, iar în curând ar urma să intre în producție un nou ciclu, tomatele olandeze, după cum ne-a declarat Ion Păunel, președintele Producătorilor Agricoli din Olt, ceea ce ar putea să explice „blocajul” actual din piață.
“Prețul la producător, acum, variază între 2 lei și 1 leu/kg. Spuma este 2 lei/kg. Tomatele timpurii care s-au obținut în solariile fără căldură sunt pe finalul recoltării, sunt cele mai mai micuțe, de calibrul doi, care se dau cu 1 leu/kg la poarta fermei. Cele mai frumoase provin de la fermierii care culeg pentru prima dată și costă 2 lei/kg. Ori un preț de 2 lei/kg înseamnă faliment, sper să nu țină mult, sperăm ca în câteva săptămâni să revină și să fie cel puțin 3-3,5 lei/kg, un nivel care să ne permită să mergem mai departe“, a declarat pentru Puterea Ion Păunel.
La acest moment, pe piețele din Slatina roșiile se vând cu prețuri cuprinse între 5 și 8 lei pe kilogram, în timp ce în Capitală, în piața Titan, de exemplu, se pornea de la 3 lei/kg, maximul fiind de 12 lei/kg.
Prețurile sunt mici și la castraveți, de la 1,5 lei la 2 lei/kg și nici așa nu se vând, mai spune Păunel. Varza, în schimb, ajunge la 2 lei/kg și se anunță și în acest an cea mai rentabilă cultură.
Citește și Chesnoiu pregătește terenul pentru Tomata 2023. Se anunță schimbări importante