EXCLUSIV – Programele naţionale de sãnãtate care nu mai primesc finanţare din fonduri PNRR nerambursabile

Publicat: 13 sept. 2023, 12:00, de Ovidiu Zară, în Dezvăluiri , ? cititori
EXCLUSIV - Programele naţionale de sãnãtate care nu mai primesc finanţare din fonduri PNRR nerambursabile

Decizia Consiliului Uniunii Europene de a reduce cu 2,1 miliarde de euro fondurile nerambursabile alocate iniţial (n.r. – 14,23 miliarde de euro) României, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), genereazã un adevãrat haos, mai ales în domeniul sãnãtãţii publice.

Multe proiecte naţionale importante pentru sănătate nu vor mai primi finanţare. Puterea vã prezintã, în exclusivitate, la ce proiecte a fost nevoit sã renunţe Ministerul Sãnãtãţii.

Decizia Guvernului de a diminua cu 740 milioane de euro (n.r. – un minus de 26%) alocãrile din PNRR pentru Componenta 12 “Sănătate” nu înseamnã doar eliminarea din lista investiţiilor finanţate din fonduri nerambursabile europene a şase spitale. Reducerea va afecta şi implementarea unor programe naţionale majore din domeniul sãnãtãţii, pentru care procedurile de achiziţie publicã urmau a fi derulate în perioada urmãtoare, fie de cãtre Ministerul Sãnãtãţii, fie de cãtre Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC). Ministrul Alexandru Rafila a subliniat, pe pagina sa de Facebook, că niciun obiectiv de investiţii din cele selectate iniţial pentru finanţare prin PNRR nu a fost pus în pericol prin această diminuare de fonduri, arãtând cã acestea vor fi finanţate din credite ce urmeazã a fi contractate la Banca Europeanã de Investiţii (BEI).

Medicii de familie spun “Adio” granturilor din PNRR

Unul din programele naţionale care nu va mai fi finanţat din PNRR, cu suma de 180.450.000 euro (fără TVA), priveşte renovarea şi dotarea cu echipamente medicale a cabinetelor medicilor de familie sau ale asocierilor de cabinete de asistență medicală primară.


Planificarea familialã mai aşteaptã

Un alt program care nu va mai primi o finanţare din PNRR, în sumã de 10.000.000 euro (fără TVA), priveşte echiparea și renovarea a minimum 119 cabinete de planificare familială. Proiectul urma sã includã, pe lângã derularea unor campanii de educaţie pentru sãnãtate, şi realizarea unei platforme informatice accesibilă pe dispozitive mobile, prin care medicii de planificare familială sã răspunde întrebărilor primite din partea pacienților/persoanelor interesate.


Nici unitãţile mobile de screening oncologic nu vor mai primi finanţare

Nu în ultimul rând, nu va mai primi o finanțare de 4.020.000 de euro din PNRR programul privind privind cele 10 unități mobile (caravane) de screening pentru cancer mamar și cervical, din opt unități spitalicești cu expertiză în domeniul oncologiei.


Construirea de noi ambulatorii trece pe linie moartã

În ceea ce priveşte programul privind finanţarea din PNRR, cu 80.200.000 euro, a 30 de ambulatorii/unități medicale publice (din care cel puțin 20 de unități situate în regiuni sau municipalități mai puțin dezvoltate), nu vor mai fi alocate sume pentru construcția de noi ambulatorii sau pentru extinderea şi modernizarea celor existente (inclusiv conectarea la utilități pe amplasamentul obiectivului de investiții), ci doar pentru reabilitarea şi dotarea cu echipamente a infrastructurii ambulatorii existente.


Şase noi spitale, rase din finanţarea nerambursabilã

Nu va mai fi finanţatã din PNRR nici construirea a şase noi unitãţi spitaliceşti – spitalul de urgenţă “Prof. Dr Dimitrie Gerota”, spitalul de obstetrică – ginecologie Buftea, spitalului clinic de pneumoftiziologie şi boli infecţioase Braşov, corp nou pentru departamentul “Sănătatea mamei şi copilului” din cadrul SCJU “Sfântul Apostol Andrei” Constanţa, secţie de obstetrică-ginecologie la Arad şi relocarea SJU Alba Iulia.
De subliniat cã, în cadrul programului “infrastructură spitalicească publică nouă”, urma a fi finanţatã parţial din PNRR construirea a minimum 25 de spitale sau unități sanitare noi. Bugetul total al acestui program era de 1.724.050.000 euro (fără TVA), din care 1.089.050.000 euro (fără TVA) urma sã fie alocatã infrastructurii spitaliceşti publice noi, iar 635.000.000 euro (fără TVA) achiziţionãrii de echipamente și aparatură medicalã destinate acestor noi centre.
Conform oficialilor Ministerului Sãnãtãţii, toate cele şase unităţi spitaliceşti noi care urmau a fi finanţate din PNRR pot continua procedurile de achiziţie pentru proiectul tehnic necesar construcţiei, ceea ce se modifică fiind numai sursa de finanţare, care va fi dintr-un împrumut pe care Guvernul îl va contracta la Banca Europeanã de Investiţii (BEI). La fel, autoritãţile publice care au semnat deja contractul de finanţare pentru construcţia de noi unitãţi spitaliceşti vor încheia un act adiţional în care se va menţiona schimbarea sursei de finanţare.



Ce programe primesc finanţare din PNRR


Programele naţionale care privesc sãnãtatea şi care urmeazã a primi integral finanţarea din PNRR sunt cele destinate achiziţiei de echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale (150.380.000 euro, fără TVA ), dotării şi extinderii secţiilor de ATI nou-născuţi (80.200.000 euro, fără TVA) şi cele pentru construcţia centrelor comunitare integrate din subordinea unor unitãţi teritorial-administrative (40.200.000 euro, fără TVA, din care 70% pentru construcții noi sau renovări şi 30% pentru asigurarea dotărilor și echipamentelor respectivelor centre).