EXCLUSIV: Ristea Priboi dezvăluie cine a descoperit planul organizării loviturii de stat din decembrie 1989
Fostul ofițer de securitate, Ristea Priboi, un apropiat al lui Adrian Năstase, a făcut recent o serie de dezvăluiri extrem de interesante în cartea sa „Lumini și umbre din viața unui spion” despre evenimentele din decembrie 1989.
Practic, Ristea Priboi povestește cine a fost cel care a aflat încă din 14 decembrie 1989 despre planul debarcării lui Ceaușescu și ce conținea acel plan. Este vorba despre Petre Olaru, șeful postului de miliție din comuna dâmbovițeană Crevedia.
Descinderea cu surprize de la vila lui Vitanidis de la Crevedia
Ristea Priboi dezvăluie că Petre Olaru „în decembrie 1989 își desfășura activitatea ca șef al postului de miliție din comuna Crevedia, unde își aveau reședința de vară mai mulți actori, ziariști sau oameni cultură din București, între care și regizorul George Vitanidis, aflat în atenția organelor de securitate pentru legături cu strănii”.
„La data de 14 decembrie 1989 a efectuat o percheziție domiciliară la reședința din Crevedia a lui George Vitanidis, suspect pentru deținerea ilegală de valută. Cu această ocazie a fost găsită suma de 60 de dolari SUA, dar și un plic sigilat cu ceară, pe sigiliu fiind imprimată sigla ambasadei URSS din București. Șoferul, care era omul de casă al lui George Vitanidis, prezent la percheziție, a declarat că plicul fusese adus în seara zilei de 13 decembrie 1989 de către o persoană neidentificată, care a cerut ca acesta să-i fie predat de îndată lui George Vitanidis”, precizează Ristea Priboi al cărții recent publicate.
Plicul cu instrucțiuni de 24 de pagini și rolul lui Vitanidis
Petre Olaru a ridicat plicul, iar la postul de miliție l-a desfăcut și a constatat că în el se afla un material amplu, de 24 pagini, dactilografiat, care conținea instrucțiuni adresate unor grupuri de persoane, cetățeni români, civili și militari, în total peste de 60 de persoane, privind organizarea unei lovituri de stat în România.
Lui George Vitanidis i se cerea imperativ să se prezinte la întâlnire, într-un loc prestabilit, întrucât el urma să filmeze în direct evenimentele ce vor avea loc, în locul lui Sergiu Nicolaescu, care ar fi refuzat să mai asigure operațiunea, urmând a îndeplini alte sarcini.
„Operațiunile militare urmau a fi coordonate de generalul Vasile Milea”
Potrivit documentului citit de Petre Olaru, operațiunile militare urmau a fi coordonate de generalul Vasile Milea, ministrul apărării naționale, din grupul de acțiune făcând parte, între alții, generalii Nicolae Militaru, Victor Atanasie Stănculescu, Ion Hortopan, Nicolae Eftimescu, Vasile Ionel, Cico Dumitrescu, Marin Pancea, Iulian Topliceanu, Ion Suceavă, dar și civili, între care, Ion Iliescu, Silviu Brucan, Virgil Măgureanu, Petre Roman, Gelu Voican- Voiculescu, Sergiu Nicolaescu, Ion Caramitru.
„Vor fi 30-40.000 de morți, dar va merita acest lucru”
Erau indicate mai multe acțiuni pe care cei menționați trebuiau să le execute, un rol deosebit fiind acordat unor unități auto-mecanizate din București, Ploiești, Râmnicu Sărat sau Târgoviște, care urmează să acționeze în capitală.
Se preciza expres că armata va prelua puterea pe care o va preda ulterior unui guvern civil. În document se făcea aprecierea că în urma răsturnării lui Ceaușescu prin lovitura de stat, „vor fi 30-40.000 de morți, dar va merita acest lucru”.
Iulian Vlad a preluat plicul de ambasada URSS pentru Vitanidis
În jurul orei 14.00 a sosit acolo generalul Iulian Vlad, seful DSS, care a preluat plicul, i-a cerut un raport/angajament că nu va divulga că nu va divulga cele aflate, constituind secret militar de importanță deosebită și l-a felicitat pentru modul cum a acționat.
Ulterior a fost premiat de către col. Ion Georgescu (nr. Inspectorul șef al Inspectoratului Județean de Miliție Dâmbovița) cu o importantă sumă de bani. Totodată, fostul ofițer de securitate mărturisește că „Petre Olaru mi-a spus de asemenea că la 21 decembrie 1989 a fost vizitat la postul de miliție de către generalul Ștefan Gușe, șeful Statului Major al Armatei, care, în contextul evenimentelor din țară, i-a spus că are cunoștințe de documentele predate generalului Iulian Vlad și i-a cerut să scrie un nou angajament în care să precizeze că nu nu va divulga în nicio împrejurare conținutul documentului citit, că nu va implica armata prin ce ce ar putea divulga și că acesta este un jurământ militar pentru care, dacă nu va fi respectat, va răspunde cu viața”.
Ristea Priboi: „Generalul Iulian Vlad l-a atenționat pe Ceaușescu”
În cartea recent publicată, fostul ofițer de securitate Ristea Priboi ține să precizeze că: „Nu am nici o îndoială că generalul Iulian Vlad l-a atenționat pe Ceaușescu cu toate informațiile pe care DSS le-a obținut în timp, înainte și după Malta, de la Moscova etc…, dar Ceaușescu n-a vrut sau nu a mai fost dispus să asculte. Pe de altă parte, Vlad știa încă din vară, din august sau poate mai înainte, că se dorește răsturnarea lui Ceaușescu cu vărsare de sânge, urmând să fie făcuți vinovați cei de la Securitate”.