EXCLUSIV România, încă departe de aderare la moneda Euro
După intrarea României în Uniunea Europeană, Banca Națională a României, dar și politicienii acelor vremuri, au anunțat diferite termene, când țara noastră ar fi trebuit să treacă la moneda Euro. Au trecut aproape 15 ani de când suntem cetățeni ai UE, dar adoptarea Euro nu se vede prea curând, pentru că țara noatră nu îndeplinește criteriile de convergență.
România nu poate adera deocamdată la zona Euro pentru că nu îndeplinește condițiile principale. „Vom trece la Euro când vom îndeplini toate criteriile. Am avut momente când am stat bine la capitolul deficit bugetar, datorie publică raportată la PIB, rata inflației sau dobânda pe termen lung, pe zece ani. Acum nu îndeplinim rata inflației și dobânda pe termenul lung”, a explicat, în exclusivitate, pentru ziarul “Puterea”, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României. Potrivit oficialului BNR, România are probleme la comvergența reală. “Aici avem probleme. Puterea de cumpărare, raportată la PIB, la paritatea standard. Suntem pe penultimul loc în Uniunea Europeană, la acest capitol”, a punctat Vasilescu.
Bulgaria are șanse mai mari decât România
Chiar dacă Bulgaria a aderat în același timp cu România la UE, la 1 ianuarie 2007, iar bulgarii au veniturile mai mici decât românii, țara vecină are șanse mai mari decât noi să treacă la moneda Euro. „Bulgarii au șanse mai mari pentru că au stabilitatea economică și politică mult mai bună decât noi. Ei stau în <antecameră> doi ani”, a declarat Vasilescu. Potrivit economistului, deficitul de cont curent și deficitul bugetar sunt alte motive pentru care țara noastră nu va trece prea curând la Euro. “Anul trecut a urcat la 10%. Sperăm să scadă anul acesta la 7%. El trebuie să ajungă la 3%”, a completat Vasilescu.
Acesta a completat că sunt și alte țări importante din Uniunea Europeană, care nu vor adopta prea curând moneda Euro. “Polonia, Cehia și Ungaria sunt și mai departe decât România”, a completat consilierul guvernatorului BNR.
În prezent, zona euro cuprinde 19 state membre ale UE: Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Țările de Jos. Toate statele membre ale UE sunt, în principiu, obligate să introducă moneda Euro odată ce îndeplinesc criteriile de convergență. Singura excepție este Danemarca, care dispune de o „clauză de neparticipare” în tratatele UE și care este scutită de obligația de a adopta moneda Euro. Cu toate acestea, Danemarca poate solicita să adere la zona Euro dacă decide acest lucru.