Tot mai mulți turiști preferă produsele vegetariene în locul tradiționalelor grătare

Publicat: 09 feb. 2025, 11:19, de Vera Popa, în Reportaj/Interviu , ? cititori
Exclusiv
Tot mai mulți turiști preferă produsele vegetariene în locul tradiționalelor grătare
facebook gaal kuria

Gastronomia turistică prezintă schimbări majore în ultimii ani. Turiștii preferă mai mai puțină carne și mai multe produse vegetariene, spune directorul unei unități importante din circuitul turistic secuiesc. Dacă bucătăria tradițională din această zonă este bazată mai mult pe carne, turiști din ultimii ani preferă să renunțe la carne în favoarea peștelui sau a legumelor.

Redat circuitului turistic, Conacul Gaal din satul Dalnic, oferă celor care poposesc aici, un decor desprins din filmele vechi, situat la numai 20 de minute de Brașov. După 20 de ani de degradare, conacul, în prezent monument istoric, construit între anii 1840 și 1845, este acum restaurat pe modelul original.

Csiszér Gábor, director executiv al conacului, ne-a povestit că există o schimbare majoră a preferințelor gastronomice ale turiștilor în ultimii ani. El califică ca fiind această schimbare una foarte interesantă, mai ales că turiștii preferă să renunțe la grătarul tradițional și să înlocuiască carnea cu… ciuperci.

Grătar din ciuperci în loc de carne

Un lucru foarte interesant se întâmplă cu gastronomia noastră. De exemplu, acum 10 ani, când conacul a intrat in circuitul turistic, se consuma foarte multă carne. De altfel și tradiția la noi, în Secuime, este să se consume multă carne de pui, de porc, de vită. Iar în ultimii cinci ani, mai ales, am observat un lucru foarte interesant: cererile clienților s-au modificat mult prea mult, în sensul că nu se mai consumă așa de multă carne. Sunt foarte mulți clienți care vor un meniu vegetarian sau mai mult pește, de exemplu, ceea nu este tradițional, dar ne-am adaptat.

În ultmii trei ani am schimbat meniul aproape total, după cerințele clienților.

De exemplu, clienții care vor să facă un grătar acum folosesc mai multe ingrediente vegetariene, ciuperci, cașcaval, de exemplu, și se folosește mult mai puțină care de porc sau carne de vită.

Și în meniul de la micul dejun am schimbat foarte multe ingrediente. Meniul conține acum mai multe lactate și mai multe fructe, legume. De asemenea meniurle festive sau cele alcătuite pentru grupuri, care conțin mai multe feluri – desert, aperitive – și acestea au fost foarte mult modificate la cererea clienților”,  povestește Csiszér Gábor.

Mai puține petreceri, mai multe drumeții

Turiștii preferă mai mult plimbările în decorul natural din Dalnic, satul în care s-a născut Gheorgeh Doja.

Csiszér Gábor spune că socializarea în jurul șemineului a luat locul petrecerilor zgomotoase de altă dată.

„În turismul nostru, clienții care vin la conace și care vin în locuri retrase cum suntem și noi, s-a modificat și cultura de sărbătoare. Adică avem evenimente, zile de naștere și chiar Revelionul, foarte liniștite în ultimii ani. Nu se mai practică chefuri foarte mari. Mai mult se pune accentul pe socializare, pe programe care contin drumeții, excursii. Lumea se adună în salon, socializează, oamenii stau la șemineu.

În ultimii ani, foarte mulți turiști au veni cu copiii. Accentul se pune mult mai mult pe lucruri familiare, adică s-a schimbat turismul de la țară, pe care il practicăm și s-a pus mai mult accentul pe plimbările în natură, pe drumeții, excursii.

Dacă aveți posibilitatea să ne vizitați și dacă doriți să vedeți o atmosferă din secolul trecut, aici vă așteaptă o aventură ca-n filmele vechi. Am încercat să lăsăm totul așa cum a fost în secolul XX, iar conacul este restaurat în stilul boieresc din anii 1900”, a mai spus Csiszér Gábor.

Conacul Gaal, restaurat de Fundația pentru Comunitate, organizație nonguvernamentală din Cluj, este o locație turistică unde vizitatorii găsesc un decor original, înconjurat de natură, bucătăria tradițională fiind una dintre atracții.