Exclusiv. Un deputat propune vouchere de 1.000 lei de Crăciun pentru gospodăriile care renunță să crească porci
Deputatul Emil Dumitru, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, are o propunere concretă pentru eradicarea pestei porcine africane în România: abandonul voluntar pe o rază de 10 km în jurul fermelor comerciale în ceea ce privește creșterea porcilor în gospodăriile populației, care să primească, în schimb, vouchere de 1.000 lei de Crăciun. Acestea ar putea să fie tranzacționate, iar crescătorii să obțină pentru fiecare voucher un porc de la o fermă comercială.
Pesta porcină africană (PPA) i-a adus în faliment pe mulți crescătorii de porci din țara noastră. Din păcate, numărul focarelor este tot mai mare, iar dacă nu se vor lua măsuri concrete, România riscă să rămână fără animale.
Emil Dumitru, deputat și membru al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, susține că s-a ajuns la această situație, deoarece autoritățile n-au avut curajul să ia anumite măsuri pe PPA, iar apoi fermele au dat faliment pe bandă rulantă.
“Este simplu la carnea de porc, n-am avut curajul să luăm niște măsuri pe PPA, de acolo au căzut fermele unele după celelalte. Am o propunere concretă, eu nefiind prea mult om politic îmi permit să spun ce cred, consider că în jurul fermelor comerciale pe o rază de 10 km ar trebuie sa existe un abandon voluntar pe ce înseamnă creșterea porcului în gospodăriile populației și statul să vină cu o măsură de ajutor prin care să dea un voucher în valoare de 1000 lei, atfel ca persoana respectivă de Craciun să poată să-și tranzacționeze voucherul și să primească un porc de la o fermă”, a declarat pentru Puterea.ro Emil Dumitru.
Circa 1,5 milioane de porci pierduți
Emil Dumitru spune că s-au făcut destule greșeli în gestionarea crizei PPA, iar cel mai grav, România a pierdut circa 1,5 milioane de animale, care ar fi putut face obiectul unor măsuri de ajutoare pentru persoane defavorizate, în condițiile în care exista șansa să fie tratată termic carnea respectivă.
Pe de altă parte, poate n-ar fi rău să ne inspirăm și de alții, de la vecinii bulgari de exemplu, care au implementat abandonul voluntar pe o rază de 10 km în jurul fermelor corelat cu o schemă de ajutor de stat.
Emil Dumitru mai are și o altă propunere: finanțarea cu 50.000 euro a construcției de adăposturi pentru creșterea porcilor în extravilanul localităților.
“Tot încerc să-i conving pe colegii de la minister că ar fi oportun în extravilanul localităților să finanțăm cu 50.000 euro niște construcții tip pentru acei crescători care au obiceiul să crească porci, dar cu respectarea normelor de biosecuritate. Să fie crescute acolo 200-500 de animale care ulterior vor ajunge pe masa fiecărui cetățean din zonă”, a mai spus Emil Dumitru.
La data de 23 septembrie, în România erau înregistrate 620 de focare de PPA, iar cele mai multe se aflau în sudul țării.