Exemple de jafuri IFN, cămătari cu acte în regulă, puși, în sfârșit, la zid de Guvern
Instituțiile de Investiții Financiare (IFN), care au ,,zburdat” în voie, pe piața creditului de consum, sub blânda oblăduire a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, au fost puse definitiv la colț, de legea care plafonează dobânzile, dar, din păcate, ordonanța de Guvern nu se aplică și retroactiv.
Cine a apucat să ia un credit de la IFN, va fi executat, fără milă, în continuare, cu dobânzi uriașe. Cămătarii legali, catalogați pe drept cu acest apelativ, au nenorocit mulți oameni în nevoie.
Un brașovean s-a împrumutat cu 3.000 de lei de la un IFN, iar acum are de dat înapoi 23.000 de lei. Dobânzile efective aplicate sunt de peste 60.000 la sută.
Reclama, sufletul comerțului. „Client nou? Intră în Hora! Client existent? Prinde-te în Hora!” este îndemnul unui alt IFN, Hora Credit, pe locul șapte în piața creditelor de consum, potrivit unui studiu Reveal Marketing Research din 2024.
„Mii de clienți mulțumiți în toată România”, se promovează, cu reclamă înșelătoate, IFN-ul pe contul său de Facebook.
IFN-ul Hora ,,învață” clienții, pe pagina sa de net, cu să se ,,nenorocească”, prin simpla aplicare online pentru un împrumut.
,,Completezi un formular, încarci copia după buletin și după un extras de cont pe ultima lună de salariu”, și usa capcanei s-a închis.
Numele Hora Credit a devenit mai cunoscut în 2017 pentru dobânzile anuale efective de peste 60.000 la sută.
Unul dintre contracte, potrivit site-ului cabinetului de avocatură Cuculis&Asociații, arăta o astfel de dobândă anuală efectivă (DAE), practicată de Hora.
De exemplu, la un împrumut de 500 de lei pe termen foarte scurt, de 14 zile, după cele două săptămâni, persoana avea de restituit 640 de lei. Dacă termenul de rambursare este de 12 luni, creditatul plătește numai pentru dobândă 1.440 de lei. Așadar, ia 500 de lei, și dă înapoi de trei ori mai mult.
Într-un grafic de rambursare Hora Credit mai recent, analizat de cabinetul de avocați Cuculis, se calculează că, pentru un împrumut de 4.000 de lei, suma totală de rambursat într-un an este de șapte ori mai mare, adică 27.660 de lei.
Sute de cazuri ale clienților Hora Credit ajung anual la cabinetul său, spune avocatul Adrian Cuculis. „Șocul e când văd suma pe care o au de plătit, fie că vorbim despre o notificare sau despre executare silită”, precizează acesta. „Se împrumută în principal pentru mâncare, când vine vorba de sume foarte mici, pentru medicamente sau pentru vecini”.
Avocatul subliniază că și câteva sute de lei contează mult pentru unii români și că le e greu să le ramburseze.
„Lucrurile devin mai complicate când nu plătești. Pe lângă DAE, ai dobânda penalizatoare pe ziua de întârziere”, avertizează Cuculis.
Mai multe persoane au fost contactate, pentru o analiză din piață. Însă numai doi foști clienți au fost de acord să răspundă la întrebări. Unul dintre ei este din Brașov, care a făcut contestație la o executare silită.
„Este înșelătorie cu acte, am luat 3.000 de lei, nu am avut o lună-două să plătesc rata. Am vrut să plătesc, dar au urcat dobânzile exagerat, în așa fel încât într-un an să fie 13.000 lei creditul. După care un executor judecătoresc mi-a luat dosarul și am de plătit suma de 23.000”.
Și lupta în instanță se dovedește a fi în dezavantajul păgubiților.
Clientul spune că a găsit un avocat pentru contestația la executare, dar cererea a fost anulată în instanță. Cauza ? Chipurile n-a fost achitată taxa judiciară de timbru, adică „plata serviciilor prestate de instanţele judecătorești”.
„Părerea mea este una singură: mai bine nu iei bani de la nimeni și te descurci cum poți”, spune clientul brașovean.