Exercițiu militar pe Dunăre în cadrul „Sea Shield 24”, la care participă 2.200 de militari din 12 țări
În Portul Militar Brăila, unde se află sediul Flotilei Fluviale de la Dunăre, s-a desfășurat o secvență din Exercițiul multinațional „Sea Shield 24” cea mai complexă aplicație desfășurată de Forțele Navale Române în acest an, cu participarea a 2.200 de militari, din 12 țări.
La exercițiul de la Brăila au participat peste 300 militari și civili din 12 structuri aparținând Sistemului Național de Apărare, cu 21 de nave de luptă, șalupe de căutare și salvare, ambarcațiuni pentru scafandri, ambulanțe, autospeciale de stins incendiu, autospeciale pentru transportarea echipamentelor de decontaminare, autospeciale de cercetare CBRN, elicopterul și ambulanțe SMURD, ale structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naționale, MAI și Ministerul Sănătății.
Operațiunile militare s-au derulat în baza unui scenariu fictiv, militarii și civilii acționând coordonat pentru îndeplinirea misiunilor de luptă.
„Scenariul exercițiului e unul fictiv, forțele participante aplicând procedurile specifice <<Planurilor de intervenție în cazul unei situații cu victime multiple>> și exersând cooperarea interinstituțională și verificând, în același timp, viabilitatea sistemului de comunicații între toate structurile care acționează în aceste situații”, au precizat reprezentanții Flotilei de la Dunăre.
Exercițiul multinațional „Sea Shield 24” se desfășoară în perioada 8 – 21 aprilie pe Marea Neagră și pe Dunăre, la exercițiu participând peste 2.200 de militari din 12 țări cu 135 de mijloace tehnice de luptă.
La exercițiul care se defășoară pe Marea Neagră participă 27 de nave militare și 17 aeronave.
Secvențele desfășurate pe Marea Neagră au inclus un exercițiu de inspecție și control la o navă comercială suspectată că desfășura acțiuni interzise pe mare, o secvență de neutralizare a unei mine marine derivante, un exercițiu real de tragere cu echipamentele de 76 mm asupra unei ținte fictive, dar și exerciții de respingere a aviației inamice și a navelor de suprafață inamice.
„Acest context în care ne aflăm astăzi, cu atât de multe conflicte în multe zone din lume, ne arată că imposibilul de ieri poate deveni posibilul de astăzi. Aceste pericole, minele aflate în derivă, aeronave fără pilot care pot acționa în proximitatea teritoriului național al României, bruiajul GPS pe care îl resimțim aproape pe tot parcursul zilei și în toată zona de operații, fac să ne antrenăm foarte aproape de realitatea unui câmp de luptă adevărat și ne pun în postura de a căuta și găsi soluții de a combate toate aceste amenințări.”, a declarat comandorul Victor Durea, șeful Statului Major al Comandamentului Flotei.