Nutriție: Există o dietă Covid?
Dieta este vitală în recuperarea pacientului Covid. Cu cât dieta este de mai bună calitate cu atât cresc șansele de recuperare mai rapid și mai eficient, subliniază prof. Philip Calder, profesor de imunologie și nutriție la Universitatea din Southampton, citat de BBC.
Ca în orice infecție și în cazul Covid-19 organismul are nevoie de mai multă energie și fluide, de un supliment de proteine pentru refacerea celulelor și țesuturilor. Totuși, infecția Covid-19 este diferită în multe privințe de alte infecții, ceea ce ar putea conduce la ideea că există o dietă post-Covid.
Repararea celulelor și țesuturilor
Sistemul imunitar include organe, celule și substanțe chimice care luptă contra infecțiilor într-o multitudine de moduri. Globulele albe, anticorpii și alte mecanisme acționează pentru a distruge agenții patogeni invadatori și pentru a repara și a înlocui celulele și țesuturile deteriorate. În acest sens, proteinele și aminoacizii sunt elemente deosebit de importante. În timpul infecției, proteinele sunt extrase din mușchi și descompuse în aminoacizi, pe care sistemul imunitar îi folosește pentru a produce noi proteine, spune prof. Philip Calder. Astfel, multe persoane afectate de Covid-19 pierd în greutate și prezintă o slăbire a mușchilor.
Prof. Calder subliniază că, în timpul recuperării, trebuie suplimentat aportul de proteine. Ele oferă elementele de construcție de care corpul are nevoie pentru a-și reveni, în special în cazul pacienților care au fost imobilizați la pat.
Corpul are nevoie de mai multă energie pentru ca să se refacă. ”Sistemul imunitar are nevoie de multă energie atunci când este în acțiune și se confruntă cu agenți patogeni”, explică prof. Calder. Surse bune sunt alimentele bogate în carbohidrați – ovăz, pâine, paste -, plus alimentele bogate în proteine – iaurt cu procent mare de grăsime, ouă, nuci. Prof. Calder recomandă aceste alimente, chiar dacă în timpul bolii și după, multe persoane au o poftă de mâncare scăzută.
Vitamine, minerale, acizi grași esențiali
Vitaminele și minerale sunt esențiale. Prof. Calder recomandă vitaminele: A, C, D, E, B6, B9, B12 și mineralele: zinc, cupru, seleniu și fier din fructe, legume, carne, ouă, lactate. Pe lângă aceste alimente, NHS (National Health Service) din Marea Britanie mizează și pe un supliment de vitamina D (10 micrograme pe zi), mai ales în lunile de iarnă. Vitamina B2 se găsește doar în produsele de origine animală, așa că luați un supliment dacă urmați o dietă vegană.
Grăsimile sănătoase sunt importante în procesul de reechilibrare energetică și de formare de noi celule, surse bune, naturale fiind uleiurile de măsline și rapiță, dar și peștele gras. Întrucât organismul nu poate acoperi necesarul de grăsimi omega-3 și acizi grași esențiali, benefici pentru sistemul imunitar, avem la îndemână surse valoroase în sardine, somon, macrou. Dacă în timpul bolii, pofta de mâncare este scăzută, prof. Calder vă sfătuiește să luați un supliment de multivitamine îmbogățit cu omega-3.
Dietă tradițională în stil mediteranean
Specialistul consideră că o dietă tradițională în stil mediteranean, bogată în alimente vegetale, este ideală pentru recuperarea pacienților Covid. Asta înseamnă: multe fructe, legume, fructe de pădure, nuci, semințe și leguminoase, pește gras și uleiuri sănătoase. Carnea este o sursă bună de proteine, dar și legumele (fasole, linte, mazăre), tofu, nucile.
Acest tip de dietă este variată, bogată în fibre, reprezintă un suport pentru o gamă variată de bacterii intestinale și are un rol major în reglarea sistemului imunitar, explică prof. Calder.
Specialistul mai atrage atenția asupra faptului că aceste persoane trebuie să revină treptat la o dietă echilibrată, mai ales că au avut o perioadă în care au mâncat puțin sau deloc.