Există pelerini care își dau jos masca când sărută racla, în plină pandemie. Preot: Nu putem interveni în relația omului cu Dumnezeu
Deși ne aflăm în plină pandemie de coronavirus, iar cazurile de infectare au explodat pur și simplu la noi în țară, există pelerini care își dau jos masca de protecție atunci când sărută sfintele moaște. Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei spun că este vorba despre un act de credință, iar preoții nu pot interveni în relația omului cu Dumnezeu și sfinții lui.
Întrebat de jurnalişti dacă îi sfătuieşte pe credincioşi să sărute racla purtând masca pe faţă, purtătorul de cuvânt al MMB, preotul Constantin Sturzu, a răspuns că biserica nu îi sfătuieşte în nici un fel pe oameni şi că aceştia sunt lăsaţi să-şi manifeste credinţa.
„Sunt unii pelerini care, într-adevăr, îşi dau masca jos şi sărută moaştele. Este un act de credinţă şi nu putem interveni în relaţia omului cu Dumnezeu şi cu sfinţii lui. Oamenii pot aduce o iconiţă, o floare, o haină cu care să atingă racla, dar nu bani sau alte obiecte.(…) Noi nu îi sfătuim în nici un fel (dacă să poarte mască sau nu atunci când sărută racla – n.r.). Îi lăsăm să-şi manifeste credinţa neîngrădit”, a declarat luni, preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al MMB.
Peste 31.500 de persoane s-au închinat până luni la prânz la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, în cadrul pelerinajului religios de la Iaşi, iar la rând aşteaptă aproximativ 300 de oameni.
Pelerinii sunt obligaţi să poarte mască de protecţie, iar cei care nu au mască primesc una din partea organizatorilor. Cu toate acestea, oamenii își dau jos masca atunci când trebuie să sărute racla.
Situația este foarte gravă, având în vedere că România se află în colaps din cauza pandemiei de coronavirus. Spitalele sunt pline, nu mai sunt locuri libere la ATI, iar medicii sunt pur și simplu extenuați.