Expert de la Oxford: Imunitatea de turmă nu mai poate fi atinsă, din cauza răspândirii variantei Delta
Imunitatea de turmă nu mai poate fi atinsă din cauza răspândirii rapide a variantei Delta a coronavirusului, care infectează inclusiv persoanele vaccinate, a declarat șeful Grupului de Vaccinuri Oxford, potrivit Politico.
Andrew Pollard, care a fost implicat în dezvoltarea vaccinului pentru COVID Oxford/AstraZeneca, a explicat în fața parlamentarilor britanici că, spre deosebire de rujeolă, unde vaccinarea a 95% din populație oprește transmiterea virusului, nu se poate spune același lucri și în cazul variantei Delta.
„Asta înseamnă că toate persoanele care sunt încă nevaccinate se vor întâlni la un moment dat cu virusul”, a avertizat Pollard.
El a mai spus că vaccinurile pot încetini transmiterea virusului, datele indicând faptul că persoanele vaccinate care s-au infectat cu coronavirus sunt contagioase pentru o perioadă mai scurtă de timp. Cu toate acestea, având în vedere rata mare de transmisibilitate a variantei Delta, vaccinarea nu poate opri de tot răspândirea virusului.
”Suntem în situația în care imunitatea de turmă nu e posibilă din cauza acestei variante, pentru că infectează și oamenii vaccinați. Cred că ceea ce urmează e ca virusul să dezvolte o nouă tulpină care să fie și mai transmisibilă printre cei vaccinați. De aceea, e important ca programele de vaccinare să nu fie construite în jurul ideii atingerii imunității de turmă”, a spus Pollard.
Pollard a explicat că unul dintre cele mai puternice argumente pentru vaccinarea copiilor este protejarea adulților. Cu toate acestea, el a spus că vaccinarea copiilor nu va opri complet transmiterea virusului și că este nevoie urgentă ca autoritățile din întreaga lume să se asigure că adulții sunt vaccinați.