Experții Comisiei Europene vin astăzi în România pentru a verifica situaţia Canalului Bâstroe
Mai mulți reprezentanți ai Comisiei Europene ajung astăzi în România pentru a facilita dialogul legat de lucrările de dragare din Canalul Bâstroe.
În jurul orei 10:00, reprezentanții Comisiei Europene se vor întâlni cu secretari de stat de la Guvern şi vor media videoconferinţa de la Ministerul Transporturilor cu omologii ucraineni. Măsurătorile oficiale au fost stabilite pentru data de 15 martie şi vor dura aproape 10 zile.
După interpretarea datelor obţinute acolo, va avea loc o discuţie finală între partea română şi cea ucraineană. Măsurătorile vor fi făcute de specialişti români, alături de cei ucraineni, dar şi de experţi independenţi, conform observatornews.ro
Grindeanu: Bâstroe și războiul din Ucraina sunt două lucruri diferite. Am dovedit că suntem total de partea ucrainenilor
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a spus duminică, într-un interviu pentru Prima News, că România a dovedit că este „total de partea Ucrainei”, precizând că războiul inițiat de Vladimir Putin nu are nicio legătură cu situația privind Canalul Bâstroe.
„Asta este o prostie cu propaganda rusă, am văzut că se tot duce cu putiniştii. Sunt două lucruri separate şi eu cred că am dovedit şi eu, şi Ministerul Transporturilor, şi România în acest an că suntem total de partea Ucrainei, că ajutăm Ucraina şi că nu se pune sub semnul întrebării efortul pe care îl facem în a ajuta Ucraina cu cealaltă problemă şi nu ar trebui să fie amestecate”, a spus Grindeanu.
„De aceea, am cerut aceste clarificări. Nu cred că aceste lucruri pot fi puse sub semnul întrebării şi cine pune sub semnul întrebării aşa ceva face o judecată greşită şi din punctul meu de vedere nu foloseşte decât această abordare propagandei ruse. (…) Ce ar fi trebuit să fac? Trebuia să mint că nu am văzut?”, a afirmat Grindeanu.
El a explicat şi de ce măsurătorile pe canalul Bâstroe vor începe din 15 martie şi nu mai devreme.
„Am văzut în aceste zile că de ce s-a ajuns în 15 martie, când şedinţa a fost ieri. Pentru că în acest moment nu e vorba că nu sunt pregătiţi oamenii noştri sau navele. Sunt. Doar că trebuie să se primească dincolo de acceptul verbal pe care noi l-am primit vineri la această şedinţă să existe şi hârtii prin care să ţi se spună, către MAE. Intrând pe Bâstroe se intră pe teritoriul 100% al statului ucrainean. Noi am cerut un pic de protecţie. Lucrurile astea trebuie pregătite. De asemenea, am acceptat şi suntem cât se poate de deschişi ca ei să-şi nominalizeze la rândul lor persoana care să urce pe vasele noastre şi să colaboreze împreună cu experţii români, ceea ce este un lucru bun”, a transmis ministrul transporturilor.