Explicații despre mingea de foc care a brăzdat cerul României

Publicat: 12 iul. 2023, 13:00, de Aura Bănescu, în LIFESTYLE , ? cititori
Explicații despre mingea de foc care a brăzdat cerul României

Un meteorit a fost observat seara trecută pe cer, deasupra masivului Vâlcan, și i-a alertat pe salvamontiștii din Hunedoara și Gorj. Inițial, cei care au văzut pe cer o lumină puternică cu flacără și zgomot au crezut că este vorba despre un avion care se prăbușește. Ce explicații au astronomii pentru această „minge de foc”.

”Colegii din Hunedoara ne-au alertat despre această situație, am considerat în primă fază, pentru că așa este normal, să punem înainte tot ce se putea întâmpla mai rău, că este un avion, pentru că oamenii au văzut flacără, au văzut lumină și au auzit și zgomot, deci totul a fost la o altitudine foarte joasă. Și am stabilit care să fie direcțiile de intrare în munte prin care să verificăm o zonă cât mai largă, atât dinspre Hunedoara cât și dinspre Gorj. 

În clipa în care am alertat, prin aplicațiile Salvamont pe care le avem specifice, salvatorii care erau de serviciu acasă, unul dintre ei ne-a confirmat și ora la care a văzut pe cer și a putut observa foarte bine acest meteorit și care a depășit nivelul orașului Târgu-Jiu. A fost momentul în care am considerat că trebuie să întrerupem alertarea salvatorilor și să urmărim restul informațiilor.  

Am primit foarte multe informații de la oameni care au văzut prima noastră postare de pe rețelele sociale și vreau să vă spun că, la informațiile pe care le avem acum și dacă acestea se confirmă s-ar putea să se tragă concluzia că au fost mai mulți meteoriți, pentru că cel de la Gorj a trecut la o altitudine foarte joasă dar, în același timp, au fost văzuți meteoriți și din București și din Severin, deci distanțe destul de mari, de 200-300 de km și putem trage concluzia că s-ar putea să fi fost mai mulți”, a explicat Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România, la Antena 3.

Ce spune astronomul român Ciprian Vântdevară despre mingea de foc de deasupra României

„În primul rând aș vrea să stabilim termenii. Noi când ne referim la meteorit ne referim la obiect în sine care a ajuns la sol. Îl putem pune într-o expoziție, nu știu, putem să-l atingem. Arată ca un bolovan. Poate să fie din piatră sau din metal.”, a explicat astronomul. 

„Acolo, în spațiu, ei poartă numele de meteoroizi. Sunt fragmente care circulă liber prin spațiu și, la un moment dat, când intră în atmosfera pământul, pentru că au viteză foarte mare, ard în atmosfera superioară, la frecarea cu aerului.

Fenomenul luminos, cel pe care l-ați văzut dvs. și l-au văzut și ceilalți locuitori, se numește meteor, nu meteorit. Iar o anumită categorii de meteori, noi le mai spunem bolizi, în limbaj de specialitate. Acei meteori foarte strălucitori.

Situațiile sunt foarte rare în care să ajung efectiv un meteorit la sol, în zone locuibile. Sunt extrem de rare, deci n-aș putea să spun că există un pericol, se consumă. Acum, dacă ar fi obiectul foarte mare, dacă ar fi vorba de un asteroid mare, da, ar pune în pericol viața pe pământ, dar nu este cazul.

Deci, când vorbim de meteori, de genul acesta de fenomene astronomice, nu sunt periculoși. Sunt spectaculoși într-adevăr. Este important să fie observați din mai multe locuri. Am văzut și eu imaginile, posibil să ajungă fragmente la sol, dar nu știm exact unde și dacă au ajuns acele fragmente la sol.”, a mai spus specialistul.