Explozia cazurilor de tuse convulsivă în SUA și Europa
Dacă tusea convulsivă a bătut în retragere în perioada pandemiei, această infecție extrem de contagioasă reapare în forță în SUA și Europa.
Potrivit Centeres for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA, numărul cazurilor de tuse convulsivă a crescut de cinci ori în acest an, față de anul trecut.
Fenomenul este valabil și în Europa. De exemplu, autoritățile sanitare franceze afirmă că este cea mai gravă epidemie de tuse convulsivă din ultimii 25 de ani. Astfel, serviciul public de sănătate din Franța subliniază circulația foarte puternică a virusului, care s-a intensificat în ultimele luni. Dovadă: aproximativ 35.000 de cazuri confirmate. Acest virus a provocat în Franța decesul a 22 de copii, dintre care 20 de sugari.
Medicii accentuează faptul că tusea convulsivă reprezintă un risc major pentru sugarii nevaccinați.
Potrivit specialiștilor, cel mai bun mod de a preveni tusea convulsivă rămâne vaccinarea. Conform Centrelor Europene pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), vaccinarea femeii însărcinate ”este foarte eficientă pentru prevenirea îmbolnăvirii și a decesului nou-născuților care încă nu pot fi vaccinați”.
Conform unui raport ECDC publicat la începutul anului, în 2023, în țările europene au fost înregistrate aproape 60.000 de cazuri de tuse convulsivă, adică de zece ori mai multe cazuri față de 2021 și 2022.
În Anglia, potrivit Agenției pentru Siguranța Sănătății, în perioada ianuarie – august 2024, au fost înregistrate peste 13.000 de cazuri de tuse convulsivă și decesul a zece sugari.
Și în țara noastră, medicii confirmă creșterea numărului copiilor diagnosticați cu tuse convulsivă.
”…în ultima jumătate de an, am consultat mai mulți copii cu tuse convulsivă decât în toți cei 35 de ani de când sunt medic. Este o creștere majoră a numărului de cazuri de pertussis (tuse convulsivă sau tuse măgărească, cum e numită popular) în toată Europa. Numai noi suntem relaxați”, spune prof. univ. dr. Craiu, care recomandă vaccinarea pentru prevenirea îmbolnăvirii.
Institutul Național de Sănătate Publică subliniază că tusea convulsivă este o boală infecțioasă bacteriană acută, cauzată de Bordetella pertussis, având o incubație medie de 7-10 zile, cu limite între 5 si 21 zile. Transmiterea bacteriei apare în urma contactului apropiat, direct, cu o persoană infectată. Boala este înalt contagioasă, până la 90% din contacții familiali dezvoltând boala.