Exporturile de arme rusești au scăzut de la începutul războiului din Ucraina, iar anul acesta au scăzut și mai mult. Potrivit lui Pavel Luzin, cercetător la programul „Stabilitate Democratică” al Centrului de Analiză a Politicii Europene, până la sfârșitul lunii decembrie, veniturile Rusiei din vânzările de armament se vor ridica la mai puțin de 1 miliard de dolari, scrie Newsweek. Practic, exporturile de arme rusești s-au redus cu 93% în trei ani.
În 2021, exporturile de arme rusești a fost de 14 ori mai mari – 14,6 miliarde de dolari.
După atacul asupra Ucrainei, veniturile din vânzările de armament ale Rusiei au scăzut la 8 miliarde de dolari în 2022 și apoi la 3 miliarde de dolari la sfârșitul lui 2023.
Datele Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI) au arătat că, pentru prima dată, Rusia a coborât pe locul trei în ceea ce privește exporturile de arme. Anterior se afla pe locul al doilea în spatele Statelor Unite, dar acum a fost depășită de Franța.
Rusia a ieșit din top cinci exportatori de armament ai lumii
Alte date sugerează că Rusia nu s-ar mai situa nici măcar în top 5 exportatori de armament, fiind depășită și de Coreea de Sud, Germania și Israel.
Dacă în 2019, 31 de țări au primit arme de la Federația Rusă, în 2022 – doar 14, iar în 2023 – 12. Cine sunt cumpărătorii?
Printre celebrele contracte de export rusești, care au fost încheiate în 2023, se menționează livrarea a două elicoptere Mi-17 către Kârgâzstan. De asemenea, în 2022-2023, șase Su-30SME cu arme de aviație au fost livrate în Myanmar de către Federația Rusă. În plus, potrivit rapoartelor presei, deja în timpul războiului ruso-ucrainean, Federația Rusă a îndeplinit parțial contractul de furnizare a 12 Mi-35 pentru Nigeria. Și un nou lot de drone Supercam С350/С150 a fost comandat de Belarus în iunie 2023.
Contractul pentru patru noi Mi-35M, pe care Minsk l-a semnat în august 2020, a fost finalizat încă din august 2023.
În august 2024, Kazahstanul a primit un lot de șase avioane de luptă Su-30SM de fabricație rusă – probabil primul lot de zece avioane comandate, pentru care contractul a fost încheiat la sfârșitul anului 2023. Anterior, această țară a primit noi elicoptere Mi-35 și Mi-171Sh.
Dar, în general, astfel de livrări indică clar problemele Federației Ruse. Exporturile sunt mai mult decât slabe. Ele sunt mult mai mici decât profiturile din vânzarea de arme în Coreea de Sud – în valoare de 17 miliarde de dolari. Și cu siguranță sunt inferioare realizărilor Germaniei și Israelului. Prin urmare, se poate presupune că Federația Rusă nu mai este printre primii cinci exportatori mondiali de arme.