Expoziție-eveniment: Stilul Doina Levintza, în plină desfășurare, la București
Doina Levintza prezintă la ARCUB Gabroveni cea mai amplă selecţie de costume şi creaţii vestimentare: peste 50. Este vorba despre o expoziţie-eveniment, ce se numește „Stilul Doina Levintza” și este organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB.
Prin această expoziție se marchează Ziua Mondială a Teatrului din acest an. În același timp este prima expoziţie ce reuneşte costume de teatru şi film, ţinute de podium şi obiecte de colecţie semnate de artista Doina Levintza. Evenimentul este susţinut de Dressingz – Sustainable pre-owned luxury fashion şi Huawei P50 Pro|P50 Pocket.
Prin urmare, expozitia „Stilul Doina Levintza” se află în plină desfășurare la spațiile ARCUB de pe Lipscani și pentru cei care doresc să o vadă, va fi o revelație: Levintza a reușit să facă din “Costum”, un personaj! Expoziţia poate fi vizitată la ARCUB Centrul Vechi până pe 28 aprilie 2022.
Unde este recreat atelierul artistei
Fără prea multe amănunte, iată doar o mică prezentare, pentru cei care nu pot ajunge sau încă stau pe gânduri: Sala Lipscani este spaţiul dedicat fotografiei de modă, în Sala Gabroveni pot fi admirate faimoasele broderii pe costume, tapiserii şi obiecte decorative create în tehnica specială a colajului dezvoltată de Doina Levintza în anii ’80, în foaierul Sălii Coloanelor veți vedea o proiecție interesantă, în Sala Bolţilor de la demisolul Hanului sunt expuse impresionantele costume de teatru create de artistă pentru spectacolul „Casanova” de la Teatrul Odeon,, în Sala Arcelor de la parterul clădirii se află spaţiul dedicat costumelor de film, iar în Sala Cafenea este recreat atelierul artistei!
„Doina Levintza este un reper, este un model, este un geniu. Este un artist care a lucrat cu cei mai mari regizori, descoperind mereu atât propriul limbaj, cât şi nuanţele fiecărei colaborări. Lucrul ei elaborat, stilul definit şi redefinit, profunzimea cu care a gândit vizual şi cromatic proporţiile, studiile şi schiţele de costum pentru fiecare personaj din texte mari ale dramaturgiei sau din piese noi, au fost mereu dublate de o pasiune cu totul remarcabilă şi de un tip de devoţiune rară. Iar pentru noi, publicul, rămân vii amintirile unor mari creaţii scenice ale căror martori am fost”, este de părere criticul de teatru Marina Constantinescu.
Amintiri de neșters, repere, somptuozitate
Tot Marina Constantinescu vorbește despre amintiri de neşters, repere în care viziunea regizorală şi prospeţimea fiecărui discurs teatral s-au împletit cu eleganţa plină de bogăţie, cu somptuozitatea şi simbolistica culorilor folosite în scenografiile Doinei Levintza… „Poveşti tulburătoare în care Costumul a fost, şi el, protagonist”, după cum evidențiază criticul de teatru.
Dacă nu știați, Doina Levinza este primul designer din Europa de Est care a prezentat la Săptămâna Modei de la New York. În adolescență, Doina Levintza era pasionată de sculptură. A cochetat o vreme cu teatrologia, dar a descoperit apoi talentul la desen, moștenit de la mama ei, si s-a decis într-un final pentru arhitectură. Dupa ce a absolvit Școala de arhitecturĂ din BucureȘti, viaȚa a purtat-o cĂtre costumul de film Și teatru și, mai târziu, către modă.
Este, totodată, cel mai cunoscut și premiat designer de costume din România, a colaborat cu regizori precum Nae Caranfil, Stere Gulea, Lucian Pintilie, Radu Gabrea, Sergiu Nicolaescu, iar în teatru cu Andrei Serban, Mihai Maniutiu, Razvan Mazilu sau Liviu Ciulei.