Extremă urgență! Problemele financiare ale Combinatului „Liberty” împing în faliment zeci de firme din Galați
Economia Galațiului este într-o criză fără precedent după ce zeci de firme au ajuns în pragul falimentului din cauză că nu și-au încasat banii din relațiile contractuale cu Combinatul Siderurgic „Liberty”, iar în zeci de procese aflate pe rolul Tribunalului Galați se cere insolvența combinatului.
România ar putea pierde standardul de „exportator”, devenind „importator” de laminate, dacă nu vor fi găsite rapid soluții pentru ieșirea din criză a singurei companii producătoare de oțel din țară, Combinatul Siderurgic „Liberty”, care se află într-o situație financiară dificilă în primul rând din cauza prețului energiei, care în România este dublu față de prețurile la energie plătite de producătorii de oțel din Franța și Germania.
Despre aceste lucruri se discută de câțiva ani, de pe vremea Guvernului Ponta. Aproape toate guvernele au promis măsuri de asigurare a unui climat economic echivalent cu cel din siderurgia europeană, pentru a fi asigurată competitivitatea producătorilor români pe piața europeană, dar nu s-a întâmplat nimic și acum situația pare să se îndrepte spre punctul final.
Primul semn este faptul că au ajuns în pragul falimentului zeci de firme din Galați care au relații contractuale cu combinatul și care nu și-au încasat banii pentru lucrările executate sau serviciile și materialele furnizate din cauza problemelor financiare cu care se confruntă Combinatul „Liberty”.
Multe dintre aceste firme s-au dezvoltat în baza colaborării cu combinatul siderurgic și sunt dependente în foarte mare măsură de contractele cu combinatul.
Patronatul IMM din Galați încearcă cu disperare să obțină o rezolvare a situației
În ultima perioadă, Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii (PIMM) din Galați a avut mai multe întâlniri cu reprezentanții administrației Combinatului Siderurgic „Liberty”, dar și la Guvern, în încercarea de a găsi o soluționare a crizei prin care trece economia locală din cauză că zeci de firme din Galați nu și-au încasat banii în contractele derulate cu combinatul și sunt pe punctul de a intra în faliment.
Potrivit președintelui PIMM Galați, Marian Filimon, situația este extrem de gravă, pentru că nu se pune problema unor întârzieri la plată în cazul contractelor cu plata la trei luni sau la șase luni. S-ajuns și la întârzieri de un an a acestor plăți și asta a dus la blocarea activității multor firme, care nu mai au resurse financiare pentru salarii și materii prime. Mulți administratori de firme au intrat în litigii cu băncile, care nu numai că nu le mai acordă credite, dar nici nu mai au răbdare să aștepte plata sumelor restante.
În urma acestor întâlniri cu administrația Combinatului „Liberty”, o parte din firme și-au încasat, cel puțin pațial, sumele restante, dar situația este, în continuare, extrem de gravă.
„Ei ne-au dat asigurări că se va rezolva, că vor da drumul, spun să avem încredere, numai că evidențele sunt cele care se văd. Să dea Dumnezeu ca pentru Galați, pentru țară, Combinatul Liberty să meargă mai departe, pentru că este singurul producător de oțel din România”, ne-a declarat Marian Filimon, președintele Patronatului IMM Galați.
Tribunalul Galați, asaltat de o avalanșă de procese în care firmele solicită insolvența Combinatului „Liberty”
În ultimele luni, pe rolul Tribunalului Galați au apărut zeci de dosare în care creditorii Combinatului Siderurgic „Liberty” SA au deschis acțiuni în instanță pentru a-și recupera banii.
O simplă căutare a litigiilor combinatului pe portalul tribunalului demonstrează cât de gravă este situația, pentru că apare o lungă listă de acțiuni în instanță identice, cu același obiect și aceeași materie juridică: „obiectul cauzei: procedura insolvenței – societate pe acțiuni”, „materia juridică: faliment”!
În urmă cu două luni erau peste 50 de cereri de deschidere a procedurii, la începutul lunii noiembrie erau peste 70 de procese, iar acum a devenit mult mai dificil de evaluat numărul proceselor.
În urmă cu o lună, administrația combinatului afirma că sunt doar câteva „cazuri izolate”, dar portalul Tribunalului Galați demonstrează că situația este chiar foarte gravă.
Trei cauze ale dezastrului: prețul energiei, contracția pieței din cauza războiului din Ucraina și dumpingul din China
S-a ajuns la această situație dificilă cu care se confruntă singura companie producătoare de oțel din România din mai multe cauze. Una din acestea este războiul din Ucraina, care a determinat o scădere a investițiilor, care a avut ca efect contracția pieței laminatelor.
În contextul acestei scăderi a pieței oțelului, dublată de o creștere a prețurilor la energie, o mare parte din piață a fost captată prin dumpingul practicat de companiile producătoare de oțel din China, care își pot permite să vândă mai ieftin din cauză că beneficiază de un preț mai mic al energiei și nu plătesc certificate pentru emisiile CO2.
Situația economică a Combinatului „Liberty” de la Galați a fost afectată în cea mai mare măsură de prețul energiei, cu mult mai mare decât cel plătit de companiile concurente pe piața europeană. Prețul energiei electrice plătit de Combinatul Siderurgic „Liberty” este dublu față de prețul plătit de producătorii de oțel din Franța și Germania, iar de aici prețul mai mic practicat de acele companii pe piața europeană.
„Din punct de vedere istoric, costul direct al energiei a fost în medie 6 – 8% din costul nostru variabil pe tonă de oțel. Astăzi, costul energiei este, în medie, de 35 – 40% din costul nostru variabil pe tona de oțel. Este o creștere uriașă!
Aceasta exclude costurile indirecte cu furnizorii și alți vânzători, pentru care am fost nevoiți să renegociem contracte, la un cost al serviciilor în creștere între 70 și 200%, toate acestea înainte de a calcula costul taxei pe carbon de aproximativ 160-180 de euro pe tona de oțel.
În plus, trebuie să concurăm cu importurile din alte țări UE în care există scheme de sprijn pentru energie pentru marii consumatori, precum și din afara UE, unde țările au subvenții pentru energie și, în plus, nu se aplică taxa pe carbon”, declara recent Ajay Aggarwal, președintele Consiliului de Administrație la Combinatul „Liberty” din Galați.
Combinatul din Galați a ajuns într-o situație critică și în pofida încercărilor administrației companiei de a da asigurări că lucrurile merg destul de bine, sunt semne clare că problemele cu care se confruntă sunt destul de complicate și nu mai pot fi rezolvate cu promisiuni.