Fabrica de zahăr de la Luduș, o tranzacție de milioane de euro. ‘’Concurență’’ mare pe piață
Preluarea fabricii de zahăr de la Luduș de către Mihaela Neagu, care este şi director general al companiei care deține fabrica de zahăr Bod, a surprins pe toată lumea. Neagu are planuri mari: anunță redeschiderea fabricii în curând și mizează pe producția de sfeclă de zahăr de la producătorii locali.
În același timp, putem spune că apare și concurență pe piața locală, unde doar grupul austriac Agrana mai producea zahăr.
„Am cumpărat împreună cu un partener român fabrica de la Luduş. Am făcut o înţelegere cu fermierii care cultivau sfeclă de zahăr, să producă pe o suprafaţă de 3.200 de hectare. De asemenea, niciun muncitor nu va pleca acasă pentru că săptămâna viitoare vom prelua fabrica şi în curând o vom redeschide”, a declarat în urmă cu câteva zile Mihaela Neagu.
Tanzacția s-a ridicat la circa 8,5 milioane euro, cel mai probabil, suma cerută fermierului român Teodor Aflat, după cum susține acesta, care până la urmă nici n-a reușit să preia fabrica. Cât despre Mihaela Neagu, aceasta nu a dorit să dezvăluie care a fost prețul preluării.
Citeste si Cine e Mihaela Neagu, Regina măstilor și a contractelor cu statul, care a cumpărat Zahărul Luduș
Fabrica de la Luduş este prezentă de peste şase decenii pe piaţă şi în vremurile bune producea aproximativ 65.000 de tone de zahăr şi avea peste 150 de angajaţi.
Le numeri pe degete
Investitorul de la Luduș devine astfel un jucător de prim rang pe piața internă, unde doar Agrana mai are două fabrici: Roman (procesează sfeclă de zahăr) și Buzău (procesează zahăr brut din trestie importat), pe lângă cele două manageriate de Mihaela Neagu – Luduș și Bod. Spre comparație, în 1990, existau 33 de fabrici.
Odată cu dispariția fabricilor de procesare, s-a redus și numărul producătorilor de sfeclă de zahăr. În 2021, România a avut o producție de 118.750 tone de zahăr din sfeclă, în condițiile în care suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr se ridica la 20.093 ha, de pe care era obținută o producție de 831 086 tone de sfeclă. Pentru 2022, estimările se ridicau la circa 50.000 tone de zahăr din sfeclă de pe o suprafață de sfeclă contractată de 8.600 ha.
Până în anul 2021, zahărul obținut din sfecla de zahăr asigura aproximativ 25% din necesarul intern, în condițiile în care consum anual al României este de circa 500.000 tone zahăr pe an.
Citeste si Cumpărători surpriză la fabrica de zahăr Tereos de la Luduș. Cine sunt cei doi investitori români