Facebook a devenit un spațiu propice pentru înșelătorii de toate felurile
Pe Facebook găsești orice de vânzare de la case, mașini, până la permise de conducere și acte de identitate. Din păcate, înșelătoriile sunt și ele pe măsură și nu beneficiezi de nicio protecție.
Clonarea conturilor este foarte des întâlnită. Chiar dacă raportezi tu sau cunoscuții tăi că ți s-au furat datele, poza de profil, că nu ești tu acea persoană, este aproape imposibil să-i convingi să închidă contul fals.
Facebook, interesat de banii tăi, nu de protecția ta!
În schimb, s-au gândit cum să facă bani, chiar sub pretextul asigurării unei protecții mai avansate a conturilor. Facebook vrea să-i taxeze tot pe cei cinstiți. A realizat un sistem de verificare prin care utilizatorii cu bifă albastră de cont verificat vor trebui să plătească un abonament lunar. Noul serviciu Meta Verified va costa 11,99 de dolari/lună sau 14,99 de dolari/luna, in cazul utilizatorilor de dispozitive Apple.
Facebook nu face față însă să elimine utilizatorii fie ei boți, fie reali, care fac probleme celorlalți.
Iată câteva metode prin care poți fi înșelat pe Facebook!
Pe Facebook găsești vânzări de permise, solicitări de date bancare și alte metode prin care oamenii creduli pot fi înșelați.
Iată o postare care circulă foarte des pe Facebook. Ea apare la comentarii sau ca postare de sine stătătoare în grupuri.
“Bună, îmi pare rău că te contactez, Împărtășesc aceste informații în acest fel pentru că aș dori să-mi donez averea. Se pare că am cancer la creier terminal, medicul meu de familie m-a informat că zilele mele sunt numărate. Intenționez să-mi donez toată proprietatea, am donat deja o parte din avere unui orfelinat și unei biserici. Doresc sa donez o parte din averea mea estimata la 375.000 euro Caut pe cineva care sa-mi mosteneasca averea asa ca daca te intereseaza spune-mi! Multumesc Dumnezeu sa te binecuvanteze.”
Poliția Română atrage atenția că persoanele care pică în capcană și răspund la asemenea provocări pot avea mari necazuri. Cei din spatele mesajului vor solicita direct sau prin intermediul unui link datele bancare sub pretextul unui transfer de bani. Doar că, prin această metodă, se pot fura informațiile de pe telefon, laptop, inclusiv accesul la contul bancar.
Polițiștii le recomandă oamenilor ca, în cazul în care primesc astfel de oferte nesolicitate, să nu le dea curs, să nu acceseze eventualele linkuri sau atașamente transmise și să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție.
Permise de conducere în schimbul unor sume de bani
Alți falsificatori de documente sau mijlocitori pentru obținerea lor în fals au împânzit rețelele de socializare și în special Facebook.
O mulțime de pagini sau conturi oferă permise de conducere în schimbul unor sume de bani. Oamenii par să nu conștientizeze gravitatea situației. Am găsit pe Facebook foarte multe pagini cu denumiri, precum: “Permise de conducere România”, “Permise de conducere”, “Permis de conducere legal internațional” și altele.
“Obțineți documente valide și originale de la mine. 100% fiabil și în spațiul de 3-4 zile. Contactați-mă pe WhatsApp +4075….947”
„Sau solicitați permisul de conducere România. valabil, verificat și 100% original. 0% riscă să vă ia permisul să fie produs și livrat la adresa de domiciliu. loviți-mă dacă sunteți interesat și obțineți permisul în doar o săptămână. Fac afaceri curate și legitime. 100% de încredere.„
“Chiar și în limba franceză: „Obtenez votre permis de conduire en ligne en moins de 7 jours. Il suffit de savoir conduire et de bien connaître le code de la route et en 7 jours vous pouvez obtenir votre permis. Il n’est pas nécessaire de réussir l’examen et le texte. L’essentiel est de savoir conduire et vous recevrez votre permis avec nous sans aucun problème.”
„Salutare tuturor. Cauți un permis de conducere categoria A, B, C sau D pentru motociclete, vehicule ușoare, triciclete, camioane sau reînnoire permis, legal și înregistrat de Motorizzazione Civile. Iti oferim o solutie rapida, sigura si economica in mai putin de (6) zile cu livrare la domiciliu. Permisul de conducere este inregistrat la Motorizzazione Civile, asa ca nu vei avea niciodata probleme cu comenzile. click pe acest link din partea de jos unde sa ne contactezi pe whatsapp nu vrem oameni care nu vorbesc deloc seriosi.”
Cum vei fi păcălit pe Facebook?
Îți promit un permis original, aprobat de poliția rutieră pentru libera circulație. Lucrează cu oameni “serioși” și oferă permise valabile în țările UE și, bineînțeles în România. Le înregistrează la serviciul rutier MPU, iar apoi în sistemul de transport, urmând să fie produsă licența.
Pentru un permis pentru categoria B se solicită 500 sau 600 de euro. Banii sunt depuși într-un cont bancar în două tranșe: mai întâi un avans de 250 de euro pentru a “configura agenții rutieri implicați în proces”, iar apoi, cealaltă jumătate va fi achitată curierului, atunci când îmi va fi livrat permisul. De asemenea, sunt solicitate toate datele personale și o fotografie.
Victimele acestor pagini nu întârzie să apară. Mai mulți oameni au căzut în plasa acestora. Unii dintre ei au obținut permisul de conducere, iar ulterior au fost opriți în trafic și li s-a făcut dosar penal, alții s-au ales doar cu pierderi financiare.
Poliția Română a confirmat că au existat în trafic persoane care conduceau autovehicule cu permise false, iar acest lucru s-a întâmplat de exemplu în județul Ilfov: “În aprilie 2022 un bărbat de 32 de ani a fost prins în Pantelimon, județul Ilfov conducând un autoturism fără să dețină un permis de conducere legal. Permisul său era înregistrat în Marea Britanie, însă nu conținea datele unui permis autentic. Polițiștii i-au reținut permisul și au deschis atunci dosar penal pe numele bărbatului.”
Permisul de conducere nu costă, se obține!
Poliţia Română atrage atenţia asupra acestor campanii înșelătoare. Documentele se obțin doar personal sau prin împuternicit legal și doar de la instituțiile statului. În ceea ce privește obținerea permisului de conducere, acesta nu poate fi cumpărat, ci doar obținut după promovarea unui examen.
Nu știm ce va deveni Facebook în viitor, dar este din ce în ce mai mult un spațiu nesigur, unde își fac loc multe ilegalități și infracțiuni. Din păcate protecția oferită este minimă și nici banii pe care îi vom plăti la un moment dat nu ne vor feri de necazuri.
Citeste și: Păcăleli de sărbători: Atenție la înșelătoriile online care apar în această perioadă