„Factura la gaze va crește cu cel puțin 60% în lunile următoare.” Lipsa gazelor devine cea mai mare problemă
Asociația Energia Inteligentă avertizează că prețul gazului marfă ar putea crește de până la 8 ori față de anul 2020. Prognozele pesimiste arată că acesta poate depăși valoarea de 550 lei/MWh în următoarele luni. Chiar și la această valoare, lipsa gazelor va fi cea mai mare problemă a sezonului rece, este de părere asociația.
„Apreciem creșterile din ultimele zile a prețului gazelor, sunt determinate de îngrijorarea furnizorilor privind deficitul de gaze cu care se va confrunta România în această iarnă. Considerăm că deficitul va fi determinat de schimbarea fluxurilor de gaze din Balcani, situație care a adus Romania dependentă în principal de importul de gaze din Ungaria, printr-un punct de import mult prea mic față de necesitățile de import ale României în zilele de iarnă grea”, a explicat președintele AEI, Dumitru Chisăliță.
Dacă va fi frig, prețurile vor crește accelerat
Consultantul economic Adrian Negrescu spune că mai simplu prognozezi vremea decât să estimezi scumpirile la gaze. Asta pentru că prețurile cresc de la o zi la alta la noi maxime istorice.
„Per ansamblu, factura la gaze va crește cu cel puțin 60% în lunile de iarnă, însă estimările sunt condiționate de impactul măsurilor de protecție decise de autorități. Dincolo de volatilitatea prețurilor, va conta, până la urmă și cum va fi vremea. Dacă vom avea o iarnă foarte friguroasă, consumul va crește accelerat, iar presiunile pe preț vor însoți acest fenomen”, a explicat Adrian Negrescu pentru Ziare.com.
Prețul gazelor naturale care vor fi livrate în iarna 2021/2022 a crescut în ultimele zile cu 71 lei/MWh (20%) pe Bursa Română de Mărfuri (BRM). Cauza este panica din rândul furnizorilor, ca urmare a deficitului de gaze naturale care se prefigurează în acest moment pentru iarna următoare.
Lipsa de acțiune a ANRE, plătită de populație
Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie și infrastructură la Expert Forum, a explicat că România și-a epuizat toate gloanțele de argint cu care putea să tragă. Acum populația decontează și lipsa de acțiune a Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), iar scandalul liberalizării pieței este eșecul integral al acesteia.
”Lipsa informării e chiar cea mai mică problemă din modul catastrofal în care a înțeles ANRE să-și facă treaba. Eșecul major al ANRE n-a fost că n-a știut din timp să informeze pe toată lumea ce înseamnă liberalizarea. Ci că pur și simplu și-a abandonat integral rolul de reglementator care construiește o piață concurențială dintr-una reglementată (rolul său principal, chiar mai important decât licențele sau tarifele) și a lăsat lucrurile să cadă așa cum o fi. E treaba lor să dea socoteală dacă a fost indolență sau ticăloșie, dar responsabilitatea le revine integral”, a afirmat specialistul Expert Forum.