Facturarea electronică, obligatorie de la 1 ianuarie 2024
Sistemul RO e-Factură va trebui să fie generalizat, de la 1 ianuarie 2024, pentru toate tranzacțiile realizate între firmele (persoane impozabile) stabilite în România.
Operațional din 2022, sistemul este obligatoriu doar pentru facturile emise de companiile private în relațiile cu entitățile de stat (B2G), pentru cele aferente bunurilor cu risc fiscal, dar și pentru agențiile de turism care emit facturi în baza tichetelor de vacanță.
România a cerut CE, în ianuarie 2022, o derogare de la legislația comunitară de TVA pentru a extinde sistemul pentru toate operațiunile comerciale. În data de 23 iunie 2023, CE a publicat o propunere prin care acordă României derogarea în vederea aplicării facturării electronice pentru toate tipurile de tranzacții realizate între firmele din România. Pentru nerezidenți, sistemul rămâne opțional, potrivit Republica.
Principalele obiective vizate de punerea în aplicare a sistemului obligatoriu de facturare electronică în sistem B2B (business to business) sunt combaterea fraudei și a evaziunii fiscale, eficientizarea colectării, mai ales cu privire la TVA, îmbunătățirea competitivității operatorilor economici și reducerea costurilor administrative atât pentru contribuabili, cât și pentru administrația fiscală.
Măsura a fost impusă și din cauza deficitului ridicat de încasare la TVA (35,7%, după cum arată cel mai recent raport publicat de CE, pentru 2022.
Nu în ultimul rând, introducerea facturării electronice obligatorii este una dintre măsurile incluse în planul național de redresare și reziliență. Aceasta ar urma să reducă deficitul de încasare a TVA cu cel puțin cinci puncte procentuale până în cel de al doilea trimestru al anului 2026, comparativ cu 2019. Concret, se așteaptă o creștere a colectării TVA și a impozitelor directe cu cel puțin 7,6 miliarde de lei (aproximativ 1,5 miliarde de euro).
Derogarea se aplică începând cu 1 ianuarie 2024 și până la 31 decembrie 2026. Ea poate fi prelungită în baza unei noi solicitări argumentate din partea României.
În același timp, în măsura în care legislația comunitară de TVA va fi modificată conform propunerilor recent cuprinse în inițiativa Comisiei Europene, denumită „TVA în era digitală”, derogarea va rămâne fără obiect.
Implementarea sistemului RO e-Factură de la 1 ianuarie 2024 depinde doar de aprobarea propunerii comisiei de către Consiliul UE, o formalitate de fapt.
Firmele vor trebui să își implementeze procesul de facturare electronică, să adapteze și să implementeze noi aplicații informatice pentru prelucrarea acestora și pentru transmiterea și recepția pe formatul impus de ANAF. Aceasta presupune investiții din partea contribuabililor, însă schimbările vor permite, în viitor, eliminarea cât mai multor declarații și formalități fiscale, ceea ce va simplifica povara fiscală.