Facturile la energie, o povară pentru mulți dintre români! Cum vom putea scăpa de sărăcia energetică

Publicat: 15 oct. 2024, 07:42, de Marian Apipie, în ACTUALITATE , ? cititori
Facturile la energie, o povară pentru mulți dintre români! Cum vom putea scăpa de sărăcia energetică
Facturile la energie, o povară pentru mulți dintre români! Cum vom putea scăpa de sărăcia energetică

Reprezentanți ai Băncii Mondiale au prezentat luni, la Ministerul Energiei, cel mai recent raport privind evaluarea nivelului de sărăcie energetică din România. Cifrele arată aproape o tremie din gospodăriile din România sunt afectate, în diferite grade, de fenomenul sărăciei energetice.

Facturile la energie rămân o povară pentru mulți dintre români. O arată și ultimul raport al Băncii Mondiale dezbătut la Ministerul Energiei. Acesta evidențiază principalii factori care contribuie la sărăcia energetică și evaluează situația actuală a gospodăriilor românești care se confruntă cu această problem, potrivit unei informări transmise de Ministerul Energiei.

Facturile la energie, o povară pentru mulți dintre români! Cum vom putea scăpa de sărăcia energetică

De asemenea, raportul oferă recomandări practice pentru atenuarea acestei probleme, subliniind importanța încrederii, a comunicării eficiente și a politicilor de intervenții specifice pentru a îmbunătăți accesul la eneregie și a sprijini gospodăriile vulnerabile.

Facturile la energie, o povară pentru mulți dintre români. Burduja: „Trebuie să folosim pragmatic și inteligent toate resursele pe care le avem“

Conform statisticilor, aproximativ o treime dintre gospodăriile din România sunt afectate, în diferite grade, de fenomenul sărăciei energetice. Ce ar fi de făcut? Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că România trebuie să continue modernizarea infrastructurii energetice și să crească ponderea energiilor regenerabile, dar, în același timp, să sprijine și populația defavorizată pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă.

„Investițiile în energie verde, eficiență energetică și în extinderea și modernizarea rețelelor de distribuție sunt cheia pentru a reduce facturile pe termen mediu și lung și pentru a proteja mediul. România trebuie să continue modernizarea infrastructurii energetice și să crească ponderea energiilor regenerabile în mixul nostru energetic. Dar acest lucru nu este suficient. Pentru a avea prețuri competitive la energie, trebuie să folosim pragmatic și inteligent toate resursele pe care le avem: de la energie nucleară până la gaze naturale. România nu trebuie să lase pe nimeni în urmă“, a transmis Sebastian Burduja.

„Suntem obligați să utilizăm și soluții pe termen scurt pentru cei mai vulnerabili – așa cum sunt deciziile de plafonare a prețurilor – alături de strategii pe termen mediu și lung, inclusiv pentru creșterea eficienței energetice a locuințelor. Continuăm. Înainte, împreună“, a mai spus ministrul Energiei.

Citește și: Sebastian Burduja vine în sprijinul consumatorilor vulnerabili: Protejăm toți românii care nu-și pot plăti facturile