Făina care face cozonacul pufos, dar puține gospodine știu de ea

Publicat: 17 apr. 2025, 13:43, de Patrisia Brătan, în ACTUALITATE , ? cititori
Făina care face cozonacul pufos, dar puține gospodine știu de ea
sursa foto: pixabay

Cea mai bună făină pentru cozonac este cea tip 000, care este și cea mai fină. Gospodinele trebuie să sporească atenția atunci când o cumpără, verificând ce este inscripționat pe etichetă.

Ce făină folosim pentru cozonac

Doar câteva zile ne mai despart de Sărbătorile Pascale, iar gospodinele deja au început pregătirile. Cozonacii și pasca sunt vedetele mesei de Paște, însă mare atenție! În special în cazul cozonacilor, nu se folosește orice tip de făină. Dacă aluatului nu îi priește făina cumpărată, cozonacul poate fi sub așteptările avute inițial.

Care este cea mai bună făină pentru cozonac? Aceasta este problema pe care o au multe dintre româncele care fac tradiționalul cozonac pentru masa de sărbători. În momentul în care alegem făina pentru cozonaci, este foarte important să optăm pentru cea care are pe etichetă un conținut mare de proteine. Făina perfectă pentru cozonaci trebuie să conțină 12-14% proteine, deoarece oferă suficient gluten pentru a susține aluatul bogat în unt, zahăr, lapte și ouă.

Astfel, făina de tip 000 este cea mai potrivită, pe care majoritatea patiserilor o folosesc. Este foarte fină și oferă o textură delicată, esențială pentru un cozonac moale. Acest tip de conține cantitatea potrivită de proteine.

Ingredientele necesare pentru cozonaci pufoși

Pentru un cozonac care sa va reamintească de gusturile copilăriei veți avea nevoie de:

  • 1 kg făină de grâu (cernută de două ori pentru un aluat pufos);
  • 300 ml lapte cald;
  • 200 g zahăr;
  • 100 g unt topit;
  • 5 ouă;
  • 25 g drojdie proaspătă;
  • 1 linguriță esență de vanilie;
  • 1 linguriță esență de rom;
  • un praf de sare;
  • coaja rasă de la 1 lămâie;
  • 200 g nuci măcinate (în funcție de preferințe);
  • 150 g cacao;
  • 50 g miere.

Modul de preparare

Se dizolvă drojdia în laptele cald, se adaugă o lingură de zahăr și două linguri de făină. Amestecăm bine și lăsăm compoziția să stea 10-15 minute până devine spumoasă.

Într-un bol mare, punem făina cernută împreună cu sarea, zahărul și coaja de lămâie. Facem un cerc adânc în mijloc și adăugăm amestecul de drojdie activată, ouăle bătute și untul topit. Apoi, punem esențele de vanilie și rom.

Începem frământarea, turnând treptat laptele cald. Continuăm să frământăm până la obținerea unui aluat elastic, nelipicios. Se acoperă bolul cu un prosop curat și se pune la căldură, timp de o oră sau două.

Într-un bol separat, amestecăm nucile măcinate cu zahărul și cacao. Dacă dorești o aromă mai intensă, adaugă miere sau esență de rom.

După ce aluatul a crescut, se împarte în două părți egale. Odată umpluți și făcuți suluri, cozonacii se pun în tăvi tapetate cu hârtie de copt sau unse cu unt. Se acoperă și se lasă la dospit  încă 30-60 de minute.

Apoi, punem tăvile în cuptorul preîncălzit la 180°C, iar cozonacii se lasă la copt timp de aproximativ 50 de minute.