Familiile ostaticilor au luat cu asalt clădirea Parlamentului israelian
Manifestația semnalează o creștere a furiei în legătură cu soarta ostaticilor în a patra lună a războiului din Gaza.
Rudele israelienilor luați ostatici în Fâșia Gaza de către Hamas au invadat o ședință a unei comisii parlamentare din Ierusalim, cerând ca parlamentarii să facă mai mult pentru eliberarea membrilor familiilor lor.
Acțiunea de luni, 22 ianuarie, a unui grup de aproximativ 20 de rude luni a ilustrat creșterea furiei față de refuzul prim-ministrului Benjamin Netanyahu de a ajunge la un acord cu grupul palestinian pe parcursul celei de-a patra luni de război din Gaza. O femeie a ținut poze cu cei trei membri ai familiei care au fost printre cei 253 de oameni luați ostatici în raidul transfrontalier al Hamas din 7 octombrie, care a declanșat masiva operațiune israeliană în Fâșie.
Aproximativ 100 dintre ostatici au fost eliberați în timpul unei încetări a focului de o săptămână în noiembrie. 130 rămân captivi în Gaza.
„Doar unul aș vrea să îl primesc înapoi în viață, unul din trei!” a strigat femeia protestatară după ce a pătruns în discuția Comitetului Financiar al Knessetului.
Alți protestatari, îmbrăcați în tricouri negre, țineau pancarte cu mesaje precum: „Nu veți sta aici în timp ce ei mor acolo.”
„Eliberați-i acum, acum, acum!” scandau ei.
Eforturile de mediere ale SUA, Qatarului și Egiptului par departe de a reconcilia cele două părți. Netanyahu a insistat că Israelul va continua campania până când Hamas va fi distrus. Grupul palestinian cere ca Israelul să se retragă și să elibereze miile de palestinieni din închisorile sale pentru a elibera captivii israelieni.
Soarta ostaticilor – dintre care 27, spune Tel Aviv, au murit în captivitate – a captivat Israelul.
Cu toate acestea, rudele se tem că oboseala de război ar putea diminua această atenție. Demonstrațiile care inițial au promovat unitatea națională au devenit mai agresive. Paznicii parlamentului, adesea rapizi să îndepărteze huiduitorii sau protestatarii, au stat deoparte în timpul tumultului din Comitetul Financiar al Knessetului. O deputată și-a acoperit fața cu mâinile.
Președintele comitetului, Moshe Gafni, șeful unui partid evreu ultra-ortodox în coaliția lui Netanyahu, s-a ridicat, a oprit informarea economică în curs și a încercat să-i calmeze pe protestatari.
„Răscumpărarea ostaticilor este cel mai important precept în iudaism, în special în acest caz, unde este urgent să se păstreze viața”, a spus el, adăugând însă: „Părăsirea coaliției nu ar realiza nimic.”
Furia familiilor nu s-a limitat la clădirile oficiale. Rudele și susținătorii ostaticilor s-au adunat din nou în apropierea reședinței lui Netanyahu din Ierusalimul de Vest duminică seara.
„Cerem guvernului nostru să asculte, să se așeze la masa de negocieri și să decidă dacă să accepte acest acord sau oricare altul care ar fi potrivit Israelului”, a spus Gilad Korenbloom, al cărui fiu este ostatic în Gaza.
Jon Polin, tatăl unui ostatic, a declarat că israelienii își slujesc țara și, în schimb, „ne așteptăm ca guvernul să asigure siguranța noastră”.
„Cerem guvernului să-și facă partea, să propună un acord, să îl ducă la o concluzie de succes și să aducă înapoi ostaticii rămași în viață”, a spus Polin.
Protestatarii au stat și în fața casei de pe litoral a lui Netanyahu, precum și în fața clădirii Knessetului, unii cerând o încheiere unilaterală a războiului sau alegeri care ar putea răsturna guvernul de dreapta.
Duminică, Netanyahu a respins condițiile prezentate de Hamas pentru încheierea războiului și eliberarea ostaticilor, care ar include retragerea completă a Israelului și menținerea puterii Hamas în Gaza.
În urma acestei decizii, Forumul Familiilor Ostaticilor și Dispăruților a cerut ca Netanyahu să „declare clar că nu vom abandona civili, soldați și alții răpiți în dezastrul din octombrie”.
„Dacă prim-ministrul decide să sacrifice ostaticii, ar trebui să arate abilități de conducere și să-și împărtășească onest poziția cu publicul israelian”, se menționează într-un comunicat.