FAO: Fermierii trebuie să se pregătească pentru noi “șocuri” în viitor
Sistemele agroalimentare mondiale trebuie să se pregătească pentru noi “șocuri” în viitor, fie că este vorba de secete, inundații sau diverse boli, astfel încât să poată să facă față situațiilor de “stres“ cronic, avertizează Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
Există deja “trei miliarde de oameni care nu-și permit să aibă o alimentație sănătoasă care îi ferească de subnutriție”, în timp ce peste un miliard de oameni s-ar putea să fie supuși riscului de a nu-și mai permite să mănânce sănătos, iar un șoc neașteptat le-ar reduce veniturile cu o treime, conform unui calcul realizat de către economiștii FAO.
Impactul transportului
Ediția din 2021 a raportului “Situația mondială a alimentației și a agriculturii” subliniază importanța căilor de comunicare. “Dacă rutele de transport ar fi perturbate de un șoc, costurile cu aprovizionarea ar putea să crească pentru 845 milioane de persoane”.
Pandemia de Covid-19 a scos în evidență cât de fragil este sistemul agroalimentar mondial. Aceste sisteme includ producția, lanțurile alimentare de aprovizionare, rețelele de transport interne și consumul. Într-un raport publicat în iulie 2021, FAO a estimat că între 720 și 811 milioane de persoane au fost afectate de foamete, cu circa 161 milioane mai mult față de 2019, din cauza pandemiei.
FAO a pus la punct mai mulți indicatori de «reziliență» pentru a permite țărilor să devină conștiente de vulnerabilitatea sistemelor alimentare în fața șocurilor și situațiilor de “stres“ cronic. Indicatorii analizează producția domestică, schimburile comerciale, sistemele de transport, precum și accesul populației la o alimentație sănătoasă.