FAO: Preţurile mondiale la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Uleiul și lactatele, în topul scumpirilor
Preţurile mondiale la alimente se menţin la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, cele mai mari majorări fiind înregistrate la uleiurile vegetale și lactate, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.
FAO publică propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În ianuarie, acest indice a crescut până la 135,7 puncte, de la 134,1 puncte în decembrie.
Odată cu scumpirea alimentelor, a crescut și inflaţia, deoarece economiile se redresează în urma crizei provocate de pandemie. FAO avertizează că în ţările dependente de importuri costurile mai ridicate îi pun în pericol pe cei săraci.
Cerealele și zahărul s-au ieftinit
Cele mai mari creștere de prețuri au fost înregistrate la uleiurile vegetale. Este vorba de un plus de 4,2% în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, atingându-se un nivel record, pe fondul deficitului de forţă de muncă şi a vremii nefavorabile.
În același timp, preţurile la lactate s-au majorat cu 2,4% în ianuarie, fiind a cincea lună de creştere consecutivă, iar cel mai ridicat avans a fost la unt şi lapte praf degresat. Creșteri de prețuri au fost consemnate și la carne.
La cereale, în schimb, a fost înregistrat un plus de doar 0,1%, cu toate că preţul porumbului a crescut cu 3,8%, din cauza temerilor privind efectele secetei din America de Sud. Grâul, însă, s-a ieftinit cu 3,1%, în urma recoltelor ridicate din Australia şi Argentina. Aceeași tendință a fost consemnată și la zahăr, cu o scădere de 3,1% în ianuarie, parţial ca urmare a perspectivelor favorabile de producţie ale marilor exportatori India şi Thailanda.