Faptele ce le pot aduce locatarilor de la bloc doi ani de închisoare. Sunt complet interzise prin lege
Există soluții pentru a scăpa de vecinii gălăgioși! Iată care sunt sancțiunile prevăzute de legea din România pentru cei care tulbură liniștea publică. Conviețuirea pașnică la bloc poate redeveni o realitate în curând.
Vecinii gălăgioși pot fi sancționați penal
Vecinii zgomotoși pot fi pedepsiți penal, dar doar în anumite circumstanțe, de exemplu atunci când aceștia ies pe scara blocului sau pe stradă și comit acte de violență.
Persoanele care tulbură ordinea și liniștea publică în spații publice prin acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor, prin amenințări sau prin atingeri grave la adresa demnității persoanelor, riscă să fie condamnate la închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă, în următoarele condiții:
- amendă între 200 lei și 1.000 lei pentru nerespectarea orelor de liniște.
- amendă între 2.000 lei și 3.000 lei pentru deranjarea persoanelor în afara orelor de liniște.
În cazul repetării contravențiilor într-un interval de 24 de ore de la prima constatare a faptei, sancțiunile sunt următoarele, în funcție de gravitatea faptelor:
- amendă între 500 lei și 1.500 lei sau prestarea a 50-100 ore de activități în folosul comunității.
- amendă între 2.000 lei și 3.000 lei sau prestarea a 70-120 ore de activități în folosul comunității.
- amendă între 3.000 lei și 6.000 lei sau prestarea a 100-150 ore de activități în folosul comunității.
Poți cere daune morale vecinilor gălăgioși
Când amenziile nu rezolvă problema, este necesar să vă adresați instanței de judecată cu o cerere prin care să solicitați constatarea faptei civile delictuale și, ulterior, obligarea vecinilor zgomotoși la plata unor daune morale.
Este recomandat să consultați un expert extrajudiciar pentru a înregistra zgomotele produse de vecinii dumneavoastră și pentru a le include într-un raport special. Acest raport va avea valoare de probă în fața instanței. De asemenea, probele cu martori sunt extrem de utile, la fel și interogatoriul persoanei pe care o chemați în judecată.
Înregistrările audio/video realizate cu telefonul mobil vă vor ajuta să demonstrați tulburarea liniștii de către vecinii dumneavoastră.
Conform Legii nr. 61/1991, este interzisă tulburarea liniștii vecinilor în anumite intervale de timp, respectiv între orele 22:00 – 8:00 și între orele 13:00 – 14:00. Această tulburare poate fi cauzată de orice persoană prin producerea de zgomote puternice, larmă sau utilizarea intensivă a oricărui instrument muzical.
Aceste activități sunt interzise în localuri, sediile firmelor, locuințele persoanelor fizice și în orice alt loc situat în clădiri destinate locuințelor și în imediata lor vecinătate.