Fără mocănițe în Maramureș? Proiectul de lege care va desființa călătoriile cu faimosul tren
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/image-18.png)
Cine merge în Maramureș pentru mocănițe nu caută standarde de înaltă calitate și STAS-uri care trebuie respectate, ci un tren care să meargă încet, cu 20 km/h, dar care să poată urca în vârful muntelui și să vadă acolo ce nu poate să vadă nicăieri într-o altă parte din lumea asta, a transmis președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, la o întâlnire cu presa.
Maramureș fără mocănițe
Președintele CJ Maramureș susține că mocănița a fost sub asediu, în ultimii ani. Vina ar fi îndreptată atât spre Romsilva, cât și spre Ministerul Transporturilor, care dorește trecerea mocăniței în zona de standardizare. Astfel, proiectele de lege vor desființa mocănițele nu doar din Maramureș, ci din întreagă țară, conform Agerpres.
„Mocănița a fost în ultimii ani, din păcate, sub un asediu. Există o situație ciudată a proprietății acolo, împreună cu Romsilva, care nu este neapărat un susținător al turismului, ci al exploatării lemnului, iar operatorul privat de acolo (al mocăniței – n. r.) dorește evident creșterea turismului și păstrarea pădurii în felul în care este ea. Reparațiile care se fac acolo să nu fie standardizate așa cum se dorește la Ministerul Transporturilor, de exemplu”, susține Gabriel Zetea, președintele CJ Maramureș.
Gabriel Zetea reamintește faptul că mocănița atrage peste 30.000 de turiști anual. Aceștia sunt în mare parte străini care „vin cu bani”, generând încasări mari pentru locațiile de cazare din zonă. În viziunea președintelui CJ, turismul ar putea fi cel mai profitabil domeniu pentru Maramureș. El face apel către reprezentanții Romsilva și spune că nu exploatarea lemnului este prioritară, ci creșterea numărului de vizitatori.
„Sunt probleme, pentru că mocănița este pentru județul Maramureș reprezentativă și o să facem tot ceea ce ne stă în putere ca, pe de o parte, cei de la Romsilva să înțeleagă că nu exploatarea lemnului este prioritară, ci creșterea numărului de turiști în acea zonă, care înseamnă 30 și ceva de mii de turiști pe an care ajung doar la mocăniță și care în bună parte sunt turiști străini care vin cu bani, care generează încasări mai mari pentru societățile comerciale, pentru unitățile de cazare în zonă”, spune Zetea.
Vezi și: Mocănița Apusenilor ne poftește din nou în vagoane
Linia pe care circulă mocănița, singura cale ferată forestieră activă din Europa
Zetea aduce în discuție și calea ferată forestieră pe care circulă mocănița, aceasta fiind singura activă din Europa. El susține că există astfel de linii și în alte țări, dar sunt „doar de muzeu”. În schimb, în Maramureș există impegati de mișcare, revizor de cale ferată, ceea ce dincolo nu găsim.
Din totalul turiștilor, 80% sunt români, 20% străini, cei mai mulți fiind din Ungaria și Republica Moldova.
„În afara sezonului, circulă în weekend. Zi de zi începem din aprilie până în noiembrie, aproximativ 5 – 6 noiembrie, după care circulăm doar pe weekend, adică joi, vineri, sâmbătă, duminică. În perioada Crăciunului circulăm zi de zi, în afară de Ziua de Crăciun. Avem și trenuri charter, dar tarifele sunt diferite. Tariful standard, de 136 lei pentru adult. În august avem între 6 și 7 trenuri pe zi, iar un tren are capacitatea de 180 – 200 de locuri’”, a informat Gabriel Zetea.
Sezonul plimbărilor cu mocănița începe în aprilie și se încheie la început de noiembrie. În tot acest timp, mocănița circulă zilnic. Tariful este de 136 de lei/adult, fără mâncare, și 196 de lei cu mâncare inclusă.