Farmaciile vor fi obligate să raporteze zilnic Ministerului Sănătății toate operațiunile cu antibiotice

Publicat: 07 dec. 2023, 20:00, de Mariana Olteanu, în Sănătate , ? cititori
Farmaciile vor fi obligate să raporteze zilnic Ministerului Sănătății toate operațiunile cu antibiotice
pastile

Un nou proiect de ordin postat în dezbatere publică prevede ca farmaciile să raporteze zilnic Ministerului Sănătății toate operațiunile cu antibiotice. Măsura propusă vine în contextul în care România este pe locul doi în UE la consumul de antibiotice.

Mai mult, datele arată că peste 37.000 de persoane mor în fiecare an în UE/SEE, ca urmare directă a unei infecții din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice.

„La nivel național, situația este îngrijorătoare și necesită măsuri urgente”, se arată în referatul care argumentează necesitatea adoptării ordinului.

„În 2019, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat rezistența la antimicrobiene (RAM) drept una din principalele 10 amenințări la adresa sănătății publice la nivel mondial cu care se confruntă umanitatea. În iulie 2022, Comisia Europeană (Comisia), împreună cu statele membre, a identificat RAM drept una dintre primele trei amenințări prioritare la adresa sănătății. Se estimează că peste 37.000 de persoane mor în fiecare an în UE/SEE, ca urmare directă a unei infecții din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice. Impactul RAM asupra sănătății este comparabil cu cel al gripei, tuberculozei și HIV/SIDA combinate”, se arată în referat.

Consumul mare de antibiotice din România a condus de-a lungul timpului la un nivel ridicat al rezistenței la antibiotice.

„La nivel național, situația este îngrijorătoare și necesită măsuri urgente. Astfel, datele ECDC indică un nivel crescut al acestei rezistențe în contextul în care România se află pe locul doi în UE la consumul de antibiotice de uz sistemic.

În aceste condiții, este necesară adoptarea unor măsuri legislative care să permită monitorizarea utilizării antibioticelor și ulterior să determine luarea unor măsuri care să genereze o reducere a utilizării excesive a antibioticelor dar și o mai bună folosire a acestora, în raport cu măsurile și acțiunile existente la nivelul UE”, se precizează în document.