Favipiravir nu este de găsit: Riscurile nu sunt incluse în protocolul de tratament al COVID-19
Medicamentul Favipiravir nu se găsește nici în prezent în farmaciile din țară, deşi conform protocolului oficial avizat de Ministerul Sănătăţii, medicii de familie au dreptul încă din luna aprilie să prescrie acest antiviral pacienților bolnavi de Covid.
Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti -Ilfov, Sanda Alexiu, spune că acesta ar fi scăzut presiunea pe spitale existentă în acest moment.
Luat încă din primele zile de boală, antiviralul ajută pacienţii să nu mai facă forme severe, spune dr. Alexiu. Medicamentul Favipiravir se administrează pacienţilor doar în spitale, deocamdată. .
Specialiştii ANM spun că au cerut comisiei de specialitate pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19 din Ministerul Sănătăţii un punct de vedere actualizat, astfel încât să se poată decide dacă Favipiravir poate fi prescris în farmaciile cu circuit deschis sau nu.
Reprezentanţii ANM susţin că riscurile date de efectele adverse ale acestui medicament nu sunt incluse pe larg în protocolul de tratament al infecţiei cu SARS CoV- 2 în vigoare, pentru a fi aduse la cunoştinţa medicilor care tratează pacienţi cu COVID-19.
Favipiravir este un medicament antiviral creat iniţial în Japonia, pentru tratarea gripei, însă, conform studiilor, are rezultate bune şi în cazul SARS CoV- 2, dacă este administrat încă din primele zile de boală, evitându-se astfel complicaţiile date de boala COVID-19.
În România, medicamentul are autorizaţie din partea ANM, însă pentru nevoi speciale, la fel ca alte medicamente din protocolul oficial de tratament al bolii COVID-19, aprobat de Ministerul Sănătăţii.