Febra denga, o nouă amenințare globală, avertizează OMS
Organizația Mondială a Sănătății a lansat o nouă alertă legată de febra denga care a provocat, de la începutul anului, milioane de cazuri, majoritatea în America, dar și în sudul Europei.
În primele patru luni ale acestui an, au fost raportate 7,6 milioane de cazuri de febră denga, în 90 de țări, comparativ cu 4,5 milioane de cazuri înregistrate pe parcursul întregului an 2023.
Dintre aceste cazuri, 16.000 au însemnat forme grave de boală și 3.000 au fost fatale, precizează OMS.
”Având în vedere amploarea actuală a focarelor de febră denga, riscul potenţial de răspândire pe plan internaţional şi complexitatea factorilor care influenţează transmiterea, riscul global la nivel mondial este în continuare evaluat ca fiind ridicat. Prin urmare, febra denga rămâne o ameninţare globală pentru sănătatea publică” , transmite OMS.
Boală virală transmisă de o specie de țânțari
Febra denga este o boală virală care poate pune viaţa în pericol şi care este răspândită de ţânţari. Virusul denga se transmite la om prin înțepătura unui țânțar infectat din specia Aedes (în principal Aedes aegypti) din regiunile tropicale și subtropicale. Spre deosebire de alte specii de țânțari, aceștia atacă în special în timpul zilei. Și o singură înțepătură este suficientă pentru ca o persoană să se îmbolnăvească.
Dupa o perioada de incubație de 4-10 zile, infecția poate produce un spectru larg de manifestări clinice, însă cele mai multe infecții sunt asimptomatice sau subclinice. Unele persoane dezvoltă simptome asemănătoare gripei. Caracteristicile clinice ale febrei denga variază în funcţie de vârsta pacientului: sugarii şi copii mici pot avea febră cu erupţii; copii mai mari și adulții pot avea fie o febră ușoară sau boala clasică, cu debut brusc: febră mare, dureri de cap severe, dureri oculare, dureri articulare şi musculare şi erupţii cutanate.
Unii pacienţi pot prezenta dureri în gât, inflamarea faringelui și conjunctivei, grețuri, vărsături și anorexie. Pot apărea manifestări hemoragice, cum ar fi sângerare nazală și gingivală, petesii, sângerare vaginală (la femeile de vârstă fertilă) sau sângerări gastro-intestinale. Acestea nu sunt manifestări comune, ele anuntând de fapt o formă severă de boală.
Forma severă (febra denga hemoragică) este o complicație potential mortală, care se caracterizează prin febră mare (41 ° C), care poate fi însoțită de convulsii, mărirea ficatului, insuficienţă circulatorie, hemoragii severe și insuficiență de organ.
Copiii au risc crescut de forme severe
Nu există un tratament specific pentru febra denga. Pentru forma severă (febra hemoragică) menținerea volumului de sânge circulant este obiectivul principal al tratamentului.
Masurile de prevenție
În timpul șederii în zona endemică, se recomandă purtarea de îmbrăcaminte cu mâneci lungi, pantaloni lungi și sosete, în timpul zilei când țănțarii sunt activi. Pot fi aplicate substanțe repelente, care îndepărtează țânțarii, pe haine sau pe părțile de corp lăsate descoperite. În timpul somnului (mai ales în timpul zilei), patul va fi protejat cu o plasă specială pentru țânțari, care va fi tratată în prealabil cu substanțe insecticide.
Dacă în timpul șederii în zona endemică sau la scurt timp după întoarcerea din această zonă apar simptome – febră însoțită de dureri de cap, dureri oculare, dureri articulare şi musculare şi erupții cutanate -, se recomandă consultarea medicului infecționist.