Federația Rusă insistă pe revizuirea tratatului START: O abordare strategică pentru noile condiții globale

Publicat: 01 oct. 2024, 21:21, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Federația Rusă insistă pe revizuirea tratatului START: O abordare strategică pentru noile condiții globale
Sursa foto: inews.co.uk

Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui rus Vladimir Putin, a subliniat că orice discuție privind reducerea armelor strategice ofensive trebuie să țină cont de schimbările semnificative din lume.

Într-o declarație adresată reporterilor, Peskov a reiterat poziția Moscovei privind Tratatul de Reducere a Armelor Strategice Ofensive (START), făcând referire la comentariile unei surse de rang înalt către ziarul Izvestia, care a afirmat că Rusia nu va semna un nou acord START cu Statele Unite.

Continuarea negocierilor pentru un nou tratat START ar fi „nerezonabilă”

Peskov a amintit declarațiile președintelui Putin, din februarie 2023, când Moscova a anunțat suspendarea participării la Noul Tratat START, menționând că discuțiile pe tema armelor strategice ofensive nu mai pot avea loc fără a include infrastructura nucleară militară din Europa. El a subliniat că statele europene, precum Franța și Marea Britanie, trebuie să fie parte din procesul de negociere, având în vedere că acestea dețin propriile arsenale nucleare.

„Insistența asupra continuării negocierilor ca și cum nimic nu s-a schimbat ar fi nerezonabilă. Rusia nu va face acest lucru”, a afirmat Peskov, subliniind că țara sa va aborda cu realism noua situație internațională și va construi un proces de negociere adecvat contextului actual, transmite TASS.

Tratatul START și implicațiile sale

Noul Tratat START, semnat în 2010, limitează numărul de rachete balistice intercontinentale și focoase nucleare deținute de Rusia și Statele Unite. Deși Rusia și-a suspendat participarea, aceasta nu s-a retras oficial din tratat. Totuși, Moscova a condiționat revenirea la masa negocierilor de includerea altor puteri nucleare, membre NATO, în discuții.

Rusia dorește o revizuire a cadrului legal internațional privind securitatea și stabilitatea strategică, dar este dispusă să amâne orice dialog cu Washingtonul până după alegerile prezidențiale americane din 2024. Putin a subliniat că SUA au fost cele care au subminat stabilitatea internațională prin distrugerea acordurilor fundamentale.

Viitorul negocierilor internaționale

Situația actuală reflectă o schimbare de paradigmă în negocierile internaționale privind controlul armelor nucleare. Într-o lume aflată în plină transformare, în care multiple puteri nucleare joacă un rol activ, reducerea armamentului nu mai poate fi discutată doar între Washington și Moscova. Această evoluție aduce cu sine o provocare semnificativă pentru menținerea securității globale și evitarea unei noi curse a înarmării.

Pe termen lung, refacerea cadrului internațional de securitate nucleară va depinde de cooperarea între multiple state și de o abordare echilibrată a noilor realități strategice, în care toate părțile implicate vor avea un cuvânt de spus.