Femeile au cu 20% șanse mai mari să sufere de probleme cardiace după ce au supraviețuit unui infarct
Femeile pot avea cu 20% șanse mai mari să sufere de insuficiență cardiacă ori să aibă un deces cauzat de un atac de cord (infarct miocardic), comparativ cu bărbații. Oamenii de știință sugerează că vizitele rare la medicul cardiolog, dar și numărul scăzut de medicamente luate pentru inimă ar fi motivele pentru care se întâmplă acest lucru.
Cercetătorii au colectat datele privind sănătatea a peste 45.000 de pacienți care au fost spitalizați fie pentru un atac de cord sever, care pune viața în pericol (STEMI), fie pentru un tip de atac de cord mai puțin sever (NSTEMI), scrie Medical News Today.
Participantele de sex feminin erau, în medie, cu aproape 10 ani mai în vârstă decât participanții de sex masculin atunci când au avut primul lor atac de cord. În plus, sufereau și de alte comorbidități despre care se crede că ar contribui la apariția insuficienței cardiace, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).
Pacienții au fost monitorizați în perioada 2002-2016
Oamenii de știință au descoperit că femeile prezintă cu 20% șanse mai mari de a dezvolta insuficiență cardiacă sau de a muri în termen de 5 ani de la primul lor atac de cord. De altfel, femeile tind să aibă primul atac de cord la o vârstă înaintată, atunci când ar putea suferi și de o altă afecțiune. Factorii de risc pentru insuficiența cardiacă prezentați anterior apar mai frecvent pe măsură ce îmbătrânim.
Un alt factor de risc poate fi nivelul de estrogen, care, în general, ajută la menținerea flexibilității vaselor de sânge și a concentrației de colesterol bun în sânge (HDL). După menopauză, nivelul de estrogen scade, ceea ce poate contribui la dezvoltarea hipertensiunii arteriale.
84% dintre bărbați au vizitat un medic cardiolog comparativ cu doar 72.8% dintre femei
Femeile, așa cum sunt sfătuite să facă mamografii pentru a depista cancerul de sân începând de la o vârstă fragedă, ele ar trebui să țină cont și de sănătatea inimii, tot de la o vârstă fragedă.
Cercetătorii spun că nu este clar de ce femeile prezintă un risc mai crescut decât bărbații, dar ar putea fi din cauză că femeile vizitează mai rar un medic cardiolog sau iau mai puține medicamente pentru inimă.
De altfel, sunt necesare mai multe investigații legate de diagnostic și tratament pentru a reduce decalajul de mortalitate cardiovasculară dintre bărbați și femei. În plus, informarea femeilor cu privire la factorii de risc asociați cu insuficiența cardiacă este de ajutor.
Studiul aparține Asociației Americane pentru Sănătatea Inimii (AHA) și a fost publicat în revista Circulation.
Citește și:
- Studiu Lifebox: Femeile sunt mai preocupate de un stil de viață sănătos
- STUDIU Imunizarea cu vaccinul Pfizer este mai puțin eficientă la persoanele cu obezitate
- Studiu: Sute de mii de paciente cu infecții ale tractului urinar au primit antibiotice mai mult decât a fost necesar
- STUDIU: Jumătate dintre români nu merg niciodată la stomatolog