Femeile au nevoie să doarmă mai mult decât bărbații. De ce?
Femeile au nevoie să doarmă mai mult comparativ cu bărbații, respectiv cu aproape o jumătate de oră în plus de somn nocturn, potrivit Discover Magazine.
Femeile au nevoie de acest supliment de somn legat în special de secreția de estrogeni, la care se adaugă carența de fier, mai prezentă la femei.
Dar nevoia acestui supliment este înainte de toate legată de calitatea mai scăzută a somnului în cazul femeilor.
Ciclul menstrual, menopauza, sarcinile (înainte și după naștere) influențează în mod substanțial calitatea somnului.
Femeile, comparativ cu bărbații, sunt de asemenea mai predispuse la prelungirea perioadei de latență (perioada în care încearcă să adoarmă) și la sindromul picioarelor neliniștite .
Acest sindrom (cu componentă neurologică) este asociat cu senzația de disconfort la nivelul membrelor inferioare și se accentuează în timpul nopții.
În cazul femeilor, somnul este influențat și de locul de muncă, numărul de ore de muncă, dacă este mamă, dacă are unul sau mai mulți copii…
S-a observat, de exemplu, că o femeie are nevoie de aproximativ șase ani pentru a ajunge să aibă un somn de bună calitate, după ce a născut un copil.
Aceste tulburări/realități specifice femeilor explică nevoia mai mare de somn.
Femeile și lipsa somnului
Lipsa somnului poate pune femeia într-un mare dezavantaj în familie, la locul de muncă, în privința timpului de reacție etc. Mai mult, somnul insuficient, neodihnitor crește riscul de hipertensiune, accident vascular și de probleme cognitive.
Somnul este esențial pentru viața noastră. În timpul somnului organismul intră într-un proces complex de refacere și regenerare, important pentru funcționarea optimă a sistemelor noastre biologice.
De asemenea, în timpul somnului, organismul eliberează citokine, proteine implicate în răspunsul imunitar, care joacă un rol crucial în lupta împotriva infecțiilor și inflamațiilor. De aceea, o lipsă de somn poate slăbi sistemul imunitar și poate crește susceptibilitatea la boli.