Studiu: Femeile însărcinate au dezvoltat stări de anxietate și depresie accentuate în pandemie
În rândul femeilor însărcinate s-a înregistrat o creștere a ratelor de depresie pe timp de pandemie, scrie Ziarul de Iași. De asemenea, ratele de anxietate au crescut cu 37% în cazul gravidelor, ajungând acum până la 60%.
„Chiar și în condiții de normalitate, starea de graviditate este adesea însoțită de o adevărată furtună hormonală în organismul viitoarei mămici. Firesc, contextul pandemic, cu regulile specifice de protecție – izolare, mască, vaccin, boală – nu a făcut altceva decât să accentueze aceste temeri. În acești peste doi ani de pandemie, la întrebările firești privind evoluția sarcinii, s-au adăugat cele legate de <e bine sau nu să te vaccinezi>, <ce se întâmplă dacă te îmbolnăvești>, <cum să te protejezi> și, în plus, izolarea.
O femeie însărcinată are nevoie de suportul familiei, să se vadă cu cei dragi, să discute, să se bucure de grija și atenția celor apropiați. Ori, din nefericire, acestora lu s-a recomandat să stea cât mai departe de anturajul obișnuit, pentru a scade cât mai mult riscul de îmbolnăvire. Și acest lucru s-a întâmplat pe o perioadă relativ îndelungată: 7 – 9 luni să stai cât mai izolat e complicat și greu de suportat”, a declarat Prof. Univ. Dr. Mircea Onofriescu, medic primar obstetrică-ginecologie al Maternității ”Cuza Vodă” din Iași.
Pe timp de pandemie, nu doar femeile însărcinate, ci majoritatea persoanelor, au ajuns, din păcate, să sufere de anxietate și, în cel mai rău caz, de depresie.