Fenomen la nivel global: Creșterea numărului bolnavilor de cancer cu vârste sub 50 de ani
Potrivit unui studiu publicat în revista BMJ Oncology, între 1990 şi 2019, la nivel mondial, cazurile de cancer în rândul persoanelor cu vârste între 14 şi 49 de ani au crescut cu aproape 80%, de la 1,82 milioane la 3,26 milioane.
Principalele cauze ale acestui fenomen sunt alimentația dezechilibrată, fumatul, tutunul, sedentarismul, obezitatea și factorii genetici. Totuși, medicii spun că ”este încă neclară” cauza care a determinat creșterea numărului persoanelor tinere diagnosticate cu cancer în ultimii 30 de ani.
Același studiu mai arată că, în 2019, peste un milion de persoane sub 50 de ani au murit din cauza cancerului (în plus cu 28% comparativ cu 1990).
Cancerele de sân, trahee, plămâni, intestine și stomac au provocat cele mai multe decese.
Studiul mai indică faptul că, în ultimii 30 de ani, cancerul mamar este cel mai frecvent diagnosticat. Creșterile cele mai spectaculoase le-au înregistrat cancerele nazofaringelui și de prostată, în schimb, cel hepatic a scăzut cu aproape 3% anual.
Pentru acest studiu, cercetătorii au folosit datele din raportul Global Burden of Disease 2019 și au analizat ratele a 29 de tipuri de cancer în 204 țări. Ei au observat că rata cancerului este mai mare la categoria de vârstă sub 50 de ani, cu cât țara este mai dezvoltată. Explicația ar putea fi faptul că aceste țări au dotări medicale performante care permit detectarea cancerului în faze incipiente. Este o explicație parțială, deoarece sunt puține țări care efectuează testarea persoanelor pentru anumite tipuri de cancer. Se pare, potrivit cercetărilor, că de fapt stilul de viață nesănătos, obezitatea și sedentarismul contribuie masiv la creșterea numărului persoanelor tinere diagnosticate cu cancer.