Fenomen: Plajele din Mamaia, extinse cu fonduri de 50 milioane euro, s-au îngustat!
Abia lărgite, vara trecută, printr-un proiect european în valoare de 50 milioane de euro, plajele din Mamaia se îngustează văzând cu ochii. Furtunile din iarnă au spalat porțiuni uriașe de nisip însă pentru specialiști acesta nu este un fenomen îngrijorător.
Începutul iernii vine, pe litoral, cu furtuni puternice. Valurile mușcă din nisipul plajei și îl duc spre largul mării. Numai în ultima lună, în nordul stațiunii Mamaia, acțiunea furioasă a valurilor a lăsat în urmă cratere de nisip, după cum confirmă și Nicolae Buzgaru, de la Apele Române Dobrogea Litoral: „Se observă acum un fenomen numit cliffing. Arată ca o mică faleză datorită acțiunii valurilor, care va progresa în timp”, a declarat acesta la Europa FM.
Nisipul furat de valuri nu se pierde
Specialistul susține că porțiunile de nisip, furate acum de mare, erau chiar trecute în proiectul european de lărgire a plajelor: „Așa se întâmplă acest fenomen. Va mușca din plaja emersă, va rupe o perioadă de 2-3 ani o parte din lățimea acesteia, se vor pierde până la 40 de metri”. Erodarea plajei din Mamaia Nord convine și operatorilor de plajă, după cum a declarat unul dintre aceștia, Iulian Tache, tot la Europa FM: „Ar aduce-o la un nivel optim. Vara trecută era mult prea mare și crea un disconfort, atât nouă, operatorilor de plajă, cât și turiștilor care trebuia să meargă foarte mult până la apă”
Nisipul furat de valuri nu se pierde, susțin specialiștii. Este dus pe fundul apei în așa fel încât partea submersă este acum mult mai lină față de vara trecută când turiștii acuzau că marea se adâncește brusc.
Păreri împărțite
Litoralul românesc al Mării Negre s-a confruntat dintotdeauna cu problema spaţiului destul de îngust al plajelor sale, deşi calitatea nisipului fin, auriu e recunoscută. În ultimii ani, autorităţile centrale şi locale au gândit un plan de extindere a acestor perimetre dedicate turiştilor şi, implicit, agenţilor economici (hotelieri, proprietari de terase etc.), care a început să se materializeze în timp.
Unul dintre cele mai expansive proiecte este cel de lărgire a plajelor în zona Eforie, iniţiativă prin care vor fi create, în final, circa 50 de hectare noi. În acelaşi timp, în zona Mamaia, plajele extinse şi modernizate au devenit accesibile publicului larg începând cu data de 30 iunie 2021. Cu toate acestea, părerile privind modalitatea de realizare a acestor lucrări şi, mai ales, noile condiţii de utilizare a perimetrelor modernizate au adus în spaţiul public valuri de nemulţumiri atât din partea operatorilor economici, cât şi din punctul de vedere al turiştilor