Fenomenul Ultras a infectat și arenele de rugby
De ceva vreme, la meciurile Stejarilor de pe Arcul de Triumf își face apariția un grup ce se intitulează Youth România. Acesta se comportă exact ca la meciurile de fotbal, umbrind un sport unde fair-playul e literă de lege.
La meciul de rugby de sâmbăta trecută dintre România și Polonia de pe Arcul de Triumf, contând pentru Rugby Europe Championship, un grup de indivizi grupați sub denumirea Youth România a capturat un steag polonez, așa cum se procedează pe arenele de fotbal, provocând un incident nemaintâlnit pe arenele de rugby, acolo unde domină fair-playul.
Acest grup, format din aproape 20-30 de persoane, mai toate îmbrăcate în negru, vine în casa rugby-ului românesc și se comporta total împotriva obiceiurilor nobile ale sportului cu balonul oval: urlă atunci când se execută o lovitură la bețe, moment când din respect pentru executant trebuie făcută liniște, înjură adversarul, are mesaje naționaliste etc.
La meciul de sâmbătă respectivii indivizi au afișat un banner pe care scria: ”În patria noastră suntem huliți și voi vreți să fiți cuminți?” Era un apropo la întâmplările de la meciul de fotbal Sepsi Sf. Gheorghe și FC U Craiova 1948, când arbitrul Chivulete a oprit partida din cauză că galeria olteană a strigat minute în șir: ”Afară cu ungurii din țară”.
”Mesajul afisat in timpul meciului România-Polonia este ca raspuns a evenimentelor petrecute duminica trecuta, in centrul tarii, la meciul dintre sepsi si FC U Craiova. Nu dorim sa intram mai mult in subiect, ideea grupului este asemanatoare cu restul peluzelor din România”, au comunicat reprezentanții repectivului grup la scurt timp după terminarea meciului România-Polonia.
Un incident mult mai grav s-a petrecut la finele partidei, atunci când indivizii au capturat un steag polonez. Și pentru această ”faptă eroică” au lăsat spre știința publicului un comunicat:
”În urma incidentului petrecut la finalul meciului de rugby dintre România și Polonia, din data de 04.02.2023, am capturat un steag polonez și am fost contactați de către federația poloneză, prin intermediul federației române, (ca urmare a plângerii depuse de polonezi la forul european împotriva F.R.R. pentru ,,furtul” steagului) pentru înapoierea acelui steag.
Noi, Youth România, am decis sa inapoiem steagul dat fiind faptul ca polonezii ne-au adus argumente plauzibile, unul dintre acesta fiind ca deținătorul steagului nu are nici o legătură cu fenomenul ultra, iar altul, ca respectivul este printre puținii care susțin echipa, indiferent de loc, de la început.
Ne asumăm această acțiune realizata și am înțeles că în rugby nu au loc asemenea evenimente.
Prin urmare vom continua să ne prezentam la meciurile stejarilor.
P.S: Ce a fost de demonstrat am demonstrat (cârpa nu mai are nici o valoare pentru noi)”, se arată în comunicatul Youth România.
Reacția iubitorilor de rugby
Club 16 Horia Ungur – Fan Club Rugby Romania, clubul suporterilor echipei naționale, a reacționat prompt, dezavuând manifestările grupului de ultrași adunat la una din peluzele Arcului de Triumf.
”Ne pare rau ca trebuie sa abordam acest subiect dupa o victorie frumoasa a Stejarilor si atatea debuturi reusite.
Meciul de rugby România-Polonia, din 4 februarie, a fost umbrit de un grup de circa 20 de persoane cu scandările lor xenofobe și vulgare. A fost o zi tristă pentru rugby.
Avem o rugăminte pentru cei în cauză: nu mai stricați aerul pe terenurile de rugby! Xenofobia, vulgaritatea și lipsa de respect față de adversar nu au ce căuta aici, cu atat mai mult hotia.
Învățați mai întâi că în jocul de rugby este vorba despre respect. Respect față cei 30 de jucători de pe teren. Respect față de arbitri. Respect față de adversari. Respect față de noi înșine.
Învățați mai întâi că la rugby nu există ”ultrași”. Că susținătorii ambelor echipe stau unii lângă alții, neseparați de garduri și de jandarmi. Nu își fură unii altora steagurile și bannerele. Doar merg să bea o bere împreună după meci.
Învățați că există o civilizație a acestui joc. Învățați să vă comportați pe un stadion de rugby.
In incheiere, solicitam FRR sa investigheze posibilitatea interzicerii accesului pe stadion al acestui grup pe viitor”, se arată în luarea de poziție a suporterilor de rugby.
Poziția Federației Române de Rugby
Federația Română de Fotbal a condamnat, într-un comunicat, manifestările grupului de ultrași.
”Federația Română de Rugby dezaprobă scandările și gesturile suporterilor care nu se identifică cu valorile sportului nostru.
Prin prisma acestor evenimente, ne vedem nevoiți să înăsprim măsurile de control și securitate la meciurile viitoare.
Ne dorim ca partidele de rugby să rămână o oază de civilizație, educație și respect.
Nu vom fi de acord niciodată cu orice eveniment care aduce atingere valorilor noastre: Disciplină, Respect, Integritate, Pasiune și Solidaritate.
Rugby-ul va rămâne și pe viitor sportul unde suporterii se pot bucura împreună chiar dacă susțin echipe diferite și unde familii întregi pot aprecia spectacolul sportiv”.
Manifestări ultras în trecut, pe arenele de rugby
La un meci Dinamo-Steaua de pe arena de rugby din Șoseaua Ștefan cel Mare, galeria lui Dinamo de la fotbal s-a ”încălzit” în prima repriză pentru meciul de fotbal România-Ungaria ce urma să aibă loc în aceeași zi, pe Arena Națională.
În colimatorul ultrașilor a intrat jucătorul de fobtal Tamaș, atunci sportiv legitimat la FCSB, și prezent la meci. A fost înjurat toată repriza. În plus, în teren au fost aruncate câteva petarde, ceea ce l-a obligat pe arbitrul de atunci să anunțe că oprește meciul.
Tot la un Dinamo-Steaua, dar desfășurat pe arena de rugby din Ghencea, a venit galeria de fotbal de la CSA Steaua, care a scandat non-stop împotriva lui Gigi Becali, finanțatorul lui FCSB.
De altfel, cei de la Youth România care au infectat atmosfera de la meciurile de rugby, provin în marea lor majoritate din galeria CSA.