Ferme de vânzare, în loc de porci de Crăciun. Avalanșă de oferte în piață
Mai este puțin până la Crăciun, iar ofertele de vânzare sunt din abundență, nu neapărat de porci, cum v-ați aștepta, ci de ferme. Cât despre prețuri, acestea variază de la câteva sute de mii de euro, până la mai multe milioane de euro. Între timp, românii au ajuns să-și asigure undeva la 80% din necesarul de carne de porc din import.
Efectivele de porci din România s-au redus semnificativ în ultimii ani, din cauza focarelor de pestă porcină africană, care au afectat marile ferme industriale, dar și gospodăriile populației, de unde se aprovizionează mulți orășeni, în general. În acest an, era cât pe ce să nu se mai întâmple acest lucru, pentru că autoritățile sanitar veterinare au interzis vânzarea cărnii provenite de la porcii crescuți în gospodării. Pe ultima sută de metri, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, promite că legislația se va modifica, iar carnea va putea fi vândută, însă doar dacă există o adeverință de la medicul veterinar care să ateste starea de sănătate a animalului.
Normele stricte privind creșterea porcilor în gospodării au fost impuse de autorități pentru a ține sub control răspândirea pestei porcine africane.
Cât costă o fermă cu capacitate de 10.000 de porci
În ultima vreme, tot mai multe anunțuri de ferme de vânzare au putut fi văzute pe site-urile de profil, ceea ce spune multe despre cum merg lucrurile în zootehnia românească. Fermierii, și încă unii de top, au fost nevoiți să renunțe la afaceri după decenii de activitate pentru că nu mai reușesc să facă față condițiilor actuale: pornind de la concurența mărfurilor din Ucraina, creșterea costurilor de producție și până la lipsa pieței de desfacere. Iar problemele sunt nu doar la porcine, ci și la bovine sau ovine.
Un astfel de exemplu este o fermă de 10.000 de porcine cu abator și FNC din Corund, Bogdand – Satu Mare, pentru care se cere 20,5 milioane de lei.
Astfel, se vinde la licitație publică în procedura falimentului ansamblul de ferme porcine cu FNC și Abator. Acesta include o fermă zootehnică cu abator propriu compusă dintr-un teren intravilan în suprafață totală de 35.020 mp și o suprafață de 16.188 mp clădiri, compusă din adăpost porci, bucătărie furajeră, abator edificat în anul 2015, padoc animale etc. Mai există mai multe celule de frig și o linie de producție de mezeluri si specialități de carne cu posibilitatea afumării/fierberii produselor.
La acestea se adaugă și o fermă zootehnică cu FNC propriu, în suprafață totală de 43.380 mp, situată în Localitatea Corund, comuna Bogdand, jud Satu Mare. Proprietatea se compune din: hale agricole, clădire FNC etc. Halele sunt dotate cu tehnologia Big Dutchman Germania, iar capacitatea lor totală este de 10.000 porci pe serie – 4 hale x 2000 porci si 2 hale x1000 porci.
Ceva mai departe, în Covasna, în satul Zăbala, este la vânzare o fermă de creștere a porcilor funcțională, la un preț de 280 000 de euro (teren și clădiri). Pentru 79.000 de euro pot fi preluate și utilajele, după cum se arată în anunțul de vânzare. Și sunt doar câteva exemple de ferme pentru care se caută cumpărători în disperare de cauză.
Citeste si Români, elvețieni și libanezi, în Top trei firme agricole din România