Fermier: Jumătate din terenul României este lucrat de oameni politici într-un fel sau altul
Un fermier din județul Constanța susține că românii își fac rău singuri, atât timp cât nu reușesc să țină sub control volumele de cereale venite din Ucraina.
Explicația ar fi interesele oamenilor politici din sectorul agriculturii. Cum mai mult de jumătate din terenul agricol al țării este deținut într-un fel sau altul de oameni politici, care au afaceri în sectorul de procesare, unde ajunge o parte din acest grâu, este lesne de înțeles ceea ce se petrece în piață, spun fermierii.
Deși situația din portul Constanța, unde camioanele stau cu zilele la coadă, este cunoscută de multă vreme, măsurile promise de autorități întârzie sau nu au avut efectul scontat. În primul rând, fermierii cer separarea fluxurilor în port pentru a nu mai exista presiune asupra grâului românesc. Astfel marfa din Ucraina ar trebuie să fie în vagon sigilat și să tranziteze țara noastră și nicidecum să ajungă în depozite, iar producția autohtonă să fie direcționată către piețele tradiționale.
„Grâul romanesc ar trebui să fie direcționat către piețele în care se vindea, iar cel ucrainean să fie în vagon sigilat și să tranziteze România. Nu se vrea acest lucru….Sunt români care fac bani din asta și pun astfel presiune…Se vede ce se întâmplă cu prețul la grâul autohton…..Noi trebuie să învățăm să nu acceptăm… Trebuie să știți că jumătate din terenul României este lucrat de oameni politici, într-un fel sau altul”, a declarat pentru Ziarul Puterea Mircea Chipăilă, un fermier din județul Constanța care lucrează 500 ha de teren agricol la Poarta Albă. El este și vicepreședinte al Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea.
Chipăilă mai spune că fermierii români trăiesc un adevărat coșmar. Pe de o parte, intră grâu ucrainean achiziționat la un preț aproape la jumătate față de cel al grâului autohton, iar, pe de altă parte, din cauza secetei, nivelul producției nu este de natură să permită acoperirea costurilor.
“Noi trăim acest coșmar. Este pentru prima dată când la mine în fermă și sunt destul de atent, sunt pe roșu, în condițiile unor costuri de 5.500 lei/ha și o producție medie de 4 tone de grâu pe hectar la prețurile actuale de vânzare”, a mai precizat fermierul.
Potrivit informațiilor din piață, grâul ucrainean este achiziționat la un preț de circa 40 de bani/kg, în timp ce grâul românesc a ajuns să fie cotat cu aproximativ 90 de bani/kg, în portul Constanța.
Citeste si Faliment total pentru fermieri: Depozitele sunt pline de grâu adus din Ucraina cu 40 de bani/kg