Fermier Vaslui: Din 20 de ani de când fac agricultură, doar unul a fost foarte bun

Publicat: 12 iul. 2022, 08:15, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Fermier Vaslui: Din 20 de ani de când fac agricultură, doar unul a fost foarte bun

Seceta a produs pagube importante în județul Vaslui și există toate șansele ca 2022 să fie unul dintre cei mai proști ani pentru fermierii din zonă. De alfel, este și destul de greu să faci agricultură aici, în condițiile în care județul are cel mai mic grad de favorabilitate pentru această activitate, iar din 20 de ani, dacă se întâmplă să fie unul foarte bun, susține Dan Hurduc, un cunoscut fermier din partea locului.

La acest moment, din cauza secetei, culturile agricole de toamnă sunt calamitate în proporții cuprinse între 50 și 80%, în timp ce în cazul celor de primăvară atât porumbul, cât și floarea soarelui sunt afectate în mare parte. Dacă la porumb se așteaptă producții de 2-3 tone la hectar, potrivit estimărilor Direcției Agricole Județene, la floarea soarelui dacă ar mai fi ceva șanse ca aceasta să își revină, dacă plouă.

Fermierii susțin, însă, că fără irigații este greu să faci agricultură.

”În zonele în care nu avem apă și nici bazine hidrografice nu este fezabil pentru irigații, deoarece cheltuim mai mult.. Ele merg doar acolo unde există apă, pe malul Prutului….Important pentru zona noastră este să ne adaptăm tehnologiile, să încercăm să cheltuim cât mai puțin, să avem tehnologii în care să prețuim apa, să nu o consumăm. Practic, în zona noastră ar trebui să nu arăm decât în condiții excepționale, iar adaptând tehnologiile am putea să ne ținem cheltuielile sub control”, a declarat Dan Hurduc la Agriventura.

El atrage atenția și asupra faptului că județul Vaslui are gradul cel mai mic de favorabilitate pentru agricultură.

„Se pare că Vasluiul are gradul cel mai mic de favorabilitate pentru agricultură, din 20 de ani de când fac agricultură,  doar un an am avut foarte bun, în 2021. Vreo cinci ani au fost normali și ceilalți 10-13 ani au fost aproape ca anul acesta. Media la porumb în ultimii 10 ani a fost sub 4 tone/ha, este aproape imposibil să respectăm caietul următor,  noi întoarcem în fiecare an 200-300 ha și în felul acesta în noua PAC este foarte complicat să facem performanță”, a mai spus Hurduc.

El a mai afirmat că Planul Național Strategic (PNS) ar trebui să aibă în vedere faptul că fermierii Moldova sunt vitregiți din punct de vedere al condițiilor naturale și să beneficieze de o alocare financiară în plus.

„Totuși, fermierii din aceste zone trebuie să lucreze terenul, ar trebui să avem în PNS echilibrare financiară, pentru că nu este tot una să faci, cum spunea domnul Muscă  (n.e- Dimitrie Muscă, fermier din Arad) 7 to/ha și între 1.000 și 1.500 kg/ha, cum avem noi la Vaslui, în acest an”, a precizat Dan Hurduc.