Fermierii aruncă tone de roșii la gunoi din cauza prețului ridicol, de 1 leu/kg, oferit de angrosiști

Publicat: 28 iun. 2024, 21:14, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
Fermierii aruncă tone de roșii la gunoi din cauza prețului ridicol, de 1 leu/kg, oferit de angrosiști

Indiferent dacă vorbim de legumicultorii din Matca, județul Galați sau de cei din Sadova, județul Dolj, în plin sezon oamenii au ajuns să arunce la gunoi roșiile, castraveții sau fasolea, din cauza prețului ridicol de mic care le este oferit de angrosiști.

La piața din Matca, comună celebră pentru legumele produse în cele peste o mie de hectare de solarii, legumicultorii așteaptă angrosiștii și intermediarii, dar cu greu reușesc să vândă roșiile la prețul de un leu sau doi pentru un kilogram, deși în piețele din orașe prețurile de vânzare a roșiilor sunt mult mai mari. Au fost nevoiți să își vândă producțiile în care au investit mulți bani, dar și munca din ianuarie până în iunie, chiar și la prețul de 50 de bani pentru un kilogram de roșii.

Dar nici la acest preț nu prea sunt cumpărători și legumicultorii au preferat să arunce roșiile la gunoi. „Săptămâna trecută am cules trei tone de roșii, am dat cu un leu și ceva, dar nu mi-au  luat toată marfa, am aruncat vreo 8 baxuri”, spune o femeie care revenise la piață cu câteva zeci de kilograme de roșii.

Un legumicultor spune că a fost mai norocos, pentru că a reușit să vândă roșiile cu un leu kilogramul: „Săptămâna trecută am aruncat o mie de kilograme. Restul le-am dat la un leu, un leu cincizeci, dar greu, foarte greu”.

Aceeași situație este și în Dolj, la Sadova. Un fermier a aruncat la gunoi 5 tone de fasole păstăi, pentru că i s-a oferit un preț de 3 lei/kg: „Munca noastră mai bine să o aruncăm la gunoi decât să facă samsarii bani pe munca noastră”.

Cauzele dezastrului: prețul mic oferit de angrosiști și supraproducția din cauza numărul mare de fermieri incluși în Programul „Tomata”

Principala cauză a acestei situații este că producțiile legumicultorilor noștri nu ajung în rafturilor hypermatket-urilor și cum 80% din români își fac cumpărăturile în aceste magazine legumele românești pot ajunge la vânzare doar în fluxul comercial de 20% acoperit prin piețe.

Nici nu mai are rost să discutăm despre promisiunile tuturor guvernelor din ultimii 20 de ani în privința accesului produselor românești în hypermarket-uri, promisiuni care au eșuat lamentabil, pentru că marile rețele comerciale par să fie mai puternice decât guvernele.

O altă cauză este prețul prea mic oferit legumicultorilor de angrosiștii și intermediarii care fac legea în piețe și care exploatează presiunea sub care se află legumicultorii pentru a cumpăra roșiile și castraveții cât mai ieftin, pentru a-și crește profiturile.

O legumicultoare din Matca a fost revoltată de intenția primăriei de a încuraja angrosiștii să cumpere legume de la piața din localitate, acordându-le acestora o scutire de taxe.

„Acum câteva zile văzusem o postare a unei persoane din anturajul administrației în care sugera să se scoată taxa pentru cei ce cumpără marfa din piață de legume Matca. Cred că mai corect ar fi ca administrația locală să caute soluții ca legumicultorii din comună să nu mai fie luați în batjocora cu prețuri derizorii (70 bani kg la castraveți) și nu favorizarea angrosiștilor”, spune legumicultoarea din Matca.

Femeia avea și motive să fie supărată în condițiile în care la Matca kilogramul de castraveți se vinde cu 70 de bani, iar la 10 km distanță, într-un market din Tecuci, kilogramul de castraveți costă 6,99 lei, adică de 10 ori mai scump.

Potrivit legumicultorilor din Matca există și un blocaj al pieței provocat de faptul că, în condițiile Programului „Tomata”, foarte mulți fermieri au cultivat roșii, iar în condițiile unei supraproducții marfa se vinde greu pe piață.

Legumicultorii care cultivă roșii și sunt incluși în Programul „Tomata”, încasează primăvara o subvenție de 3.000 de euro pentru o cultură de 1.000 mp, iar pentru al doilea ciclu de producție, din toamnă, încasează o subvenție de 1.000 de euro.