Fermierii au încheiat anul 2021 cu marje de profit de până la 30%
2021 a fost un an bun pentru fermieri cu marje de profit de 25-30%, în condițiile în care au avut parte de precipitații, dar și prețurile s-au majorat semnificativ. O mare parte parte din câștig a mers, însă, pentru acoperirea pierderilor din anii trecuți, provocate de secetă. Din păcate, 2022 se anunță și el secetos în multe zone din țară, ca să nu mai vorbim de creșterea semnificativă a costurilor de producție, pe fondul exploziei prețurilor la îngrășăminte.
„Anul trecut, am avut o rentabilitate bună 25-30%, comparativ cu alți ani. A fost un an mai bun, decât ultimii trei – patru ani, care au fost cât de cât echilibrați, n-am avut noi seceta din Dobrogea, dar a fost un an aproape de normal. Suntem mulțumiți, a fost un an agricol bun în precipitații, am avut și prețuri bune. Noi trebuie să și anticipăm puțin, experiența m-a ajutat să-mi asigur îngrășămintele din toamnă la niște prețuri omenești, dupa aceea au crescut și de patru-cinci ori. Dacă continuă lucrurile așa, ne va zgudui foarte mult”, a declarat pentru Puterea Gheorghe Nițu, unul dintre cei mai buni agronomi din România și un fermier important din sudul țării, care administrează circa 4.000 de hectare de teren agricol în județul Giurgiu.
Același lucru spune și Alexandru Haită din localitatea Călinești din Teleorman, care administrează peste 1.000 ha de teren agricol și face parte dintr-o cooperativă care reunește fermieri care în total muncesc suprafețe ce depășesc 20.000 ha
“A fost un an mai bun față de 2020, cu 20-30% mai bun, costurile nu au fost crescute pentru anul agricol 2020-2021, în timp ce acum sunt majorate. Rapița a fost cea mai rentabilă, urmată de grâu, floarea soarelui și porumb, cultură la care majoritatea fermierilor din zona noastră au înregistrat pierderi, producțiile fiind foarte mici. La rapiță, media a fost de 4 to/ha la nivelul cooperativei, dar au fost ferme și cu 5 to/ha, la o medie de vânzare de 2,2-2,3 lei/kg, venituri bune ținând cont că venim după un an 2020 cu nivel redus de precipitații. Trebuie să avem grijă să ne facem rezervele că nu știm ce urmează”, a declarat pentru Puterea Alexandru Haită.
Un an normal, până la urmă, cu prețuri corecte, după cum spune și Alina Crețu, director executiv APPR.
“Costurile de producție încă nu crescuseră foarte mult, dar să nu uităm că este un an mai bun agricol, care a venit după un an foarte prost și atunci în anul 2021 abia am reușit să ne acoperim găurile din anul anterior”, a precizat Alina Crețu.
România a avut, anul trecut, o producție record de cereale de peste 34 milioane de tone, din care 11,4 milioane tone de grâu, nivelul cel mai ridicat de la aderarea la UE. La porumb, recolta a fost de 15,4 milioane tone, iar la rapiță s-a atins 1,3 milioane tone, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. La floarea soarelui, producția s-a ridicat la 3,04 milioane tone, în timp ce la soia boabe recolta a atins 337 000 tone.