Fermierii europeni, pândiți în continuare de spectrul falimentului

Publicat: 03 iun. 2024, 07:34, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Fermierii europeni, pândiți în continuare de spectrul falimentului

Protestele fermierilor europeni, inclusiv din România, i-au lăsat indiferenți pe oficialii europeni, care au decis menținerea facilităților comerciale pentru produsele alimentare și cerealele exportate de Ucraina.

Comisia Europeană a anunțat prelungirea până în 2025 a facilităților de import acordate Ucrainei, în Uniunea Europeană, prin extinderea scutirii de la taxele vamale la importurile de alimente și grâne.

Deși Regulamentul adoptat prevede posibilitatea activării unei clauze de salvgardare, la cererea unui stat sau a mai multor state membre afectate, acest lucru nu înseamnă nimic, având în vedere că această clauză nu a fost utilizată nici anul trecut.

Singurul lucru care a funcționat, în special în țările învecinate Ucrainei, a fost blocarea forțată a transportatorilor din această țară, fie cu ajutorul protestelor fermierilor, fie pur și simplu prin decizie guvernamentală.

România, deși a fost cea mai afectată de importurile și tranzitul din Ucraina, nu a luat absolut nicio măsură, invocând că nu are permisiunea Comisiei Europene.

”Situația existentă pe piețele ouălor, păsărilor de curte, zahărului, ovăzului, porumbului, crupelor și mierii este în mod deosebit precară, această situație putând aduce prejudicii producătorilor agricoli din Uniune în eventualitatea în care importurile din Ucraina ar crește. Este necesar să se introducă o măsură de salvgardare automată pentru produsele respective, care să fie activată în cazul în care volumele cumulate ale importurilor pentru oricare dintre produsele respective într-o anumită perioadă ating un anumit nivel calculat pe baza mediei aritmetice a volumelor importurilor înregistrate în perioada 1 iulie-31 decembrie 2021, în 2022 și în 2023”, se arată în Regulamentul UE.

Comisia Europeană s-a prevalat de acest document, pentru adoptarea măsurii în favoarea fermierilor ucrainieni, iar măsura va intra în vigoare din 6 iunie 2024.

De la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, exporturile ucrainene de cereale au fost grav perturbate. Timp de peste patru luni, navele militare ruse au blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Între iulie 2022 și iulie 2023, a existat un acord între Organizația Națiunilor Unite, Turcia și Rusia pentru a permite exporturile prin intermediul unui coridor umanitar maritim sigur în Marea Neagră.