Agricultorii îi cer lui Daea banii pe care CE a uitat să-i dea: minimum 100 euro/tona de cereale
În urmă cu aproape un an când se puneau bazele coridoarelor de solidaritate pentru tranzitul cerealelor din Ucraina, oficialii europeni le dădeau asigurări fermierilor români că vor fi ajutați în cazul în care vor avea pierderi din cauza acestei măsuri. Nu s-au ținut, însă de promisiune, iar mai mult, cel mai probabil, se va prelungi cu încă un an suspendarea taxelor pentru mărfurile ucrainene.
Fermierii români le reproșează comisarilor europeni că una le-au promis și alta au făcut sau mai bine zis n-au făcut. S-a vorbit de măsuri de susținere în cazul unor perturbări în piață, însă, în realitate, nu s-a întâmplat nimic. Între timp, peste două milioane de tone de grâu se află în depozite, cu câteva luni înainte de recoltă, situație foarte gravă.
‘’Am trimis zilele trecute o adresă către minister în care am reiterat nevoia fermierilor de a avea acoperită o diferență de preț, ca pierderea pe care fermierii români au suferit-o din cauza a ceea ce se întâmplă cu traficul liber de cereale din România al ucrainenilor și am solicitat un sprijin minimum de 100 euro pe tonă ca și pierdere.
În 9 iunie 2022, ne-am întâlnit cu Norbert Lins, președintele Comisiei pentru Agricultură și dezvoltare rurală (AGRI) din Parlamentul European, la Galați și ni s-a promis această sumă, un ajutor pentru fermierii care vor fi defavorizați și vor avea pierderi la prețul de vânzare, la costuri logistice, stocare și în menținerea calității produselor agricole. Suntem în februarie și nu s-a întâmplat nimic ‘’, a declarat fermierul Mircea Băluță, președinte al Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) în cadrul evenimentului Agri Trade Summit 2023.
Dezamăgirea este cu atât mai mare cu cât intervenția online a comisarului european pentru Agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski, nu a fost deloc pe măsura așteptărilor. În afară de faptul că acesta a precizat că se monitorizează piața și că se are în vedere o eventuală intervenție din fondurile pentru rezerva de criză, acesta nu a promis nimic concret.
‘’Sunt perioade dificile legate de conflictul care se află la granita noastră și care a destabilizat foarte mult stabilitatea în ferme, pe lanțul de procesare și mai departe. Înțeleg să fiu umanitar cu ceea ce se întâmplă în Ucraina în condițiile în care am parte de același tratament din partea UE și pentru mine fermier român, iar eu nu simt treaba aceasta. Suntem boierii ăia care au rămas cu stocurile, boierii săraci, cu prețuri de minus și discounturi față de marfa din Ucraina. Înțeleg să fiu solidar într-u mediu care este concurențial, corect și nu părtinitor‘’, a mai spus Băluță.
Citeste si China, o piață interzisă pentru producătorii români de porumb