Fermierii primesc subvențiile pentru cultivarea legumelor în spații protejate, în aceste zile
Începând de săptămâna aceasta, se fac plățile către fermierii înscriși în programul de minimis pentru cultivarea legumelor în spații protejate, a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Producătorii înscriși în programul pentru cultivarea legumelor în spații protejate urmează să primească suma de 1.000 euro/1.000 mp pentru fiecare solicitant.
”Începând de săptămâna aceasta, legumicultorii înscriși pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru susținerea producției de legume în spații protejate în perioada de extrasezon, vor primi banii”, a declarat Florin Barbu.
La acest moment, și-au primit banii un număr de 15.395 de fermieri, iar plățile continuă și zilele viitoare. În total, au de primit bani 19.076 de beneficiari.
Suma plătită până acum se ridică la 76,18 milioane de lei, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii.
Plățile se fac prin direcțiile agricole județene. Cei mai mulți aplicanți ai Programului se regăsesc în județele Olt (7.111), Galați (5.170), Giurgiu (1.617), Dolj (1.011) și Buzău (818).
Centre pentru colectarea legumelor
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat recent că, în următoarele două luni, încep lucrările la primele șase centre de colectare a legumelor și fructelor din principalele bazine legumicole ale țării.
Proiectul a fost anunțat încă din toamna anului trecut, urmând ca în total să fie înființate 15 centre de colectare legume – fructe în România. Investițiile vor fi realizate prin intermediul Casei de Comerț Agroalimentar Unirea.
Ministrul spune că centrele de colectare a legumelor și fructelor vor deveni cu atât mai importante în momentul în care proiectele realizate pe bani europeni, cu referire directă la programul Tânărul Fermier, vor deveni funcționale, iar producția realizată în urma acestor investiții se va regăsi în piață.
Citeste si Răscoala producătorilor și comercianților dintr-o piață din Timișoara. Prea multe controale
Centrele sunt realizate prin Casa Unirea, după cum afirma, în septembrie 2023, Florin Barbu, iar la amplasarea lor vor avea prioritate judeţele în care au fost depuse cele mai multe cereri pe programul Tomata. Oltul este județul fruntaș, așa cum se știe. Ulterior, centrele vor fi date în administrarea cooperativelor constituite din membrii unităţilor administrativ-teritoriale (UAT) din bazinele legumicole care au accesat fonduri pentru instalarea tânărului fermier.
Fiecare centru de colectare va avea și un laborator performant pentru verificări rapide.
Citeste si Cât costă primele roșii românești și castravetele lui Becali, trufandale de martie