Fermierii români: Ne plecăm capul prea mult față de UE. Nu vrem lăcuste, nouă ne place mielul
Fermierii români nici nu vor să audă de consumul de lăcuste, greieri sau viermii de făină, insecte pe care Comisia Europeană le-a autorizat pentru consum și le vrea pe masa locuitorilor de pe bătrânul continent. De la ministrul Agriculturii, Petre Daea, și până la cei mai cunoscuți agricultori, poziția este aceeași: poporul român nu va mânca lăcuste și nici greieri, nouă ne place mielul, dar și vițelul, porcul ori sarmalele.
Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai mari fermieri din România care administrează peste 7.000 de hectare de teren agricol în județul Arad, directorul general al Combinatului CAI Curtici, spune că de vină pentru această situație sunt politicienii care acceptă tot ceea ce vine dinspre Bruxelles. Iar în spatele acestei decizii, se află nu neapărat reducerea zootehniei românești, ci a celei mondiale, motivul invocat fiind poluarea și schimbările climatice.
“O parte din politicienii noștri sunt foarte slugarnici și ne plecăm capul prea mult față de Bruxelles. Poporul român nu va mânca lăcuste, o tonă de lăcuste mănâncă echivalentul pentru 2.500 de oameni, gândiți-vă ce înseamnă asta, au fost firme care au alertat că vin lăcustele și când au venit lăcustele au ras vegetalul pe unde au intrat. Oameni buni, trebuie să înțelegem un lucru, noi toți de aici nu mâncăm lăcuste, 99% dintre noi nu vom mânca nici lăcuste, nici greieri. În primul rând, lăcusta are chitină pe aripi care nu este digerată de stomacul uman, dar nu aceasta este problema cea mare, este un subsidiar. Adevărul este altul, pe această idee vor să reducă zootehnia, nu cea românească, ci a întregii lumi, spunând că ea este cea care ridică temperaturile și provoacă creșterea procentului de bioxid de carbon… Ori bioxidul de carbon dă viață plantelor, fără bioxid de carbon, tot regnul vegetal nu crește, nu se dezvoltă”, a declarat Dimitrie Muscă la târgul Agroalim de la Arad.
Un alt fermier, Ștefan Muscă, care recent a lansat Sindicatul Fermierilor Patrioți, trage și el un serios semnal de alarmă că agricultura românească trebuie susținută, pentru că altfel va dispărea, iar la fel și tradițiile noastre.
”Politicienii șă-și întoarcă fața către noi, pentru că vor ajunge să mănânce lăcuste, dacă nu sar în ajutorul nostru ca noi să salvăm agricultura în acest moment greu încercat de secetă și de scumpiri. Nu se poate face agricultură în România cu 5.000 lei tona de azotat sau cu motorină de 9 lei/litru… Dacă noi vom dispărea, vom face pe placul comunității europene care ne cere să trecem la consumul de lăcuste, noi suntem un popor creștin ortodox, vrem să mâncăm în continuare mielul, purcelul, vițelul, nu avem ce căuta cu lăcuste. Trebuie să luptăm, să nu mai permitem să ne îngenunche comunitatea europeană, noi suntem oameni, ne place munca, dorim să mergem mai departe cu tradiția”, susține agricultorul din Giurgiu.
De altfel, nici ministrul Agriculturii, Petre Daea, nu pare să susțină decizia UE, care vrea să schimbe obiceiurile de consum ale europenilor, amenințând cu spectrul foametei.
„Nu mâncaţi făină de greieri! Ce căutaţi cu greierii? Lăsaţi-i să cânte acolo unde sunt! Noi mâncăm ce trebuie să mâncăm. Mâncăm sarmale, mâncăm cârnaţi, mâncăm ouă de găină. N-o să înlocuiţi acuma ouăle de găină cu vreun vierme. Eu, de regulă, ca inginer agronom, combat gândacii, nu-i mănânc. Să ne întoarcem la mămăliga noastră”, a declarat ministrul Agriculturii recent.
Comisia Europeană a aprobat viermele galben de făină și lăcustele pentru consum alimentar, în 2021, după care a urmat greierele, în 2022, anunțând investiții foarte mari pentru fermierii dispuși să-și schimbe activitatea și să se apuce să crească insecte.