Fermierii români renunță la sfecla de zahăr, Ucraina mărește producția
Industria zahărului din România, în colaps. Nu doar că fabricile din România se numără pe degete, acum, și fermierii amenință că renunță definitiv la cultura de sfeclă de zahăr, pe fondul eliminării cotelor de producție, iar, mai nou, a importurilor masive de zahăr din Ucraina.
Avertismentul vine din partea europarlamentarului Carmen Avram, care i-a atras atenția, în data de 24 aprilie, Comisarului european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides, cu privire la problemele cu care se confruntă sectorul zahărului la nivel european.
„Cultivatorii de sfeclă de zahăr au avut șapte ani foarte, foarte grei, din cauza eliminării cotelor de producție, din cauza BREXIT-ului, din cauza unor acorduri comerciale nefavorabile, din cauza secetei, din cauza deciziilor luate haotic în privința produselor pentru protecția plantelor și, mai nou, din cauza importurilor masive de zahăr din Ucraina”, a declarat europarlamentarul Carmen Avram.
Inclusiv cultivatori foarte mari, precum Franța, și-au redus deja, cu 6%, suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr, spune europarlamentarul român.
În timp ce producția din UE scade, Ucraina anunță că va mări producția cu 25%, ridicând capacitatea de export la o jumătate de milion de tone, în 2023-2024, iar în Europa urmează să intre în vigoare diverse acorduri comerciale cu țări terțe, care vor agrava situația, arată europarlamentarul.
Câte fabrici mai are România
La acest moment, în România, mai există doar patru fabrici, față de 33 în 1990. Este vorba de producătorul austriac Agrana care are două unități de producție: Roman (procesează sfeclă de zahăr) și Buzău (procesează zahăr brut din trestie importat), la care se adaugă alte două fabrici – Luduș și Bod, care n-au mai produs de ceva vreme și sunt manageriate de Mihaela Neagu, noul investitor de la Zahărul Luduș, preluată recent.
Odată cu dispariția fabricilor de procesare, s-a redus și numărul producătorilor de sfeclă de zahăr. În 2021, România a avut o producție de 118.750 tone de zahăr din sfeclă, în condițiile în care suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr se ridica la 20.093 ha, de pe care era obținută o producție de 831 086 tone de sfeclă. Pentru 2022, estimările se ridicau la circa 50.000 tone de zahăr din sfeclă de pe o suprafață de sfeclă contractată de 8.600 ha.
Până în anul 2021, zahărul obținut din sfecla de zahăr asigura aproximativ 25% din necesarul intern, în condițiile în care consum anual al României este de circa 500.000 tone zahăr pe an.