Agricultura dezastrului: Nu există cerere la cereale, iar prețurile au „înghețat”
Cu două-trei săptămâni înainte de recoltatul grâului, piața românească pare destul de liniștită, toată lumea fiind în așteptare. Fermierii se plâng că n-au oferte din partea traderilor, în timp ce prețurile aproape că au ’’înghețat’’ în așteptarea veștilor din Ucraina.
„Deocamdată, prețurile sunt cam înghețate, traderii nu au ofertat în perioada aceasta, poate că sunt cauze care țin de ce se întâmplă cu începutul recoltatului în Ucraina, dar și legat de tranzitul cerealelor”, a declarat pentru Puterea.ro Emil Bălteanu, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice din Iași.
El spune că, în condițiile în care portul Constanța va deveni cel mai important port de încărcare pentru cerealele ucrainene, efectele asupra fermierilor români vor fi și mai mari. Iar, dincolo de prețurile tot mai ridicate pentru transport, adevărul este că agricultorii noștri nici nu prea mai au cui să vândă, pentru că în România lipsesc consumatorii, fie că vorbim de zootehnie sau de industria de procesare.
Prudența este maximă, în acest an, fie că vorbim de traderi sau de agricultori, după ultimii ani destul de capricioși. Pe de altă parte, este clar pentru toată lumea că recolta ucraineană se va vinde la un preț estimat undeva la 70% din cel la care se așteaptă fermierii români.
„Problema este că, în acest an, traderii n-au mai făcut contracte futures, pe de o parte, iar, pe de alta, având în vedere seceta din 2020 și din 2022, la rândul lor, și fermierii au fost atenți la acest produs, pentru că există riscul să te angajezi și să nu reușești să faci față contractului…Cine s-a fript cu ciorbă, suflă și în iaurt. Situația este asemănătoare cu cea de anul trecut, poate chiar mai complicată, pentru că în 2022 tot mai aveam niște certitudini că vom putea să livrăm, dar anul acesta nu va mai fi. Să sperăm că se va ajunge la 1 leu/kg, dar totul este hazard, prețurile la cerealele din Ucraina sunt la maximum 70% din ce am prefera noi să primim”, a mai precizat Bălteanu.
Contracte doar pentru o tonă
La Constanța, recoltatul este prognozat să înceapă în vreo 2 săptămâni, în timp ce la orz a debutat săptămâna trecută. Fermierii afirmă că se așteaptă la producții mai mici decât cele normale, în special în zonele afectate de secetă. Dacă la orz nivelul este de 3,5-4 tone/ha, pentru grâu prognozele sunt ceva mai mici, mai ales în zonele cu probleme. Și aici, toată lumea este în expectativă în privința prețurilor.
‘’S-au încheiat contracte, dar fermierii au fost temători, au făcut contracte pe o tonă preconizată la grâu și la orz, nu mai mult, pentru că toată lumea a așteptat să vadă care va fi nivelul recoltei, dar și prețurile, deoarece au fost destul de mici. Prețul va fi influențat semnificativ de costul transportului, care a crescut foarte mult’’, a declarat pentru Puterea.ro Răzvan Filipescu, vicepreședinte Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea (APAD).
El atrage atenția că pentru a avea profit fermierii trebuie să obțină o producție de cel puțin 5 tone/ha, în condițiile unor costuri de 5.000 lei/ha, pe fondul prețurilor ridicate din toamna trecută la inputuri, în caz contrar aceștia vor fi în imposibilitatea de a mai putea să înființeze culturile în toamnă
Cât despre prețul de vânzare, grâul avea până de curând în port la Constanța un preț de circa 900 de lei pe tonă. Între timp, a mai crescut puțin, iar, la acest moment, se ridică la aproximativ 200 euro/tonă în port. Orzul, în schimb, este ceva mai jos – circa 0,9 lei/kg.
Nicolae Sitaru, președintele Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR), recunoaște și el că prețul care se vehiculează acum – sub 200 euro/tonă nu este acoperitor pentru o mare parte dintre fermierii din România. Probabil de la o producție de 6 tone/ha s-ar putea acoperi cheltuielile (estimate la 6.000 lei de Sitaru), declara recent reprezentantul FAAPR.
Direct din câmp
Cea mai mare problemă, în prezent, o au, însă, agricultorii care nu dețin spații de depozitare și sunt nevoiți să vândă recolta direct din câmp. Ca să nu mai vorbim cât de greu este să găsești transportatori la prețuri oricum ridicate.
„Săptămâna trecută, s-a început recoltatul la orz și cine n-a avut spații de depozitare sau a avut nevoie de bani, ba chiar și cei care au avut marfă nevândută în spațiile de depozitare au trebuit să vândă, fie din producția nouă, fie din cea veche și automat acest lucru le afectează profitabilitatea. Orzul s-a vândut cu 770-800 de lei/tonă, 160-165 euro pe tonă transportat în port”, a mai precizat Filipescu.
Despre stocurile de anul trecut ne-a vorbit și Emil Bălteanu, care spune că fermierii vor fi nevoiți să le vândă și încă la un nivel destul de scăzut, cel mai probabil.
Citeste si Fermier pasiv, peste noapte. Ce a pățit cel mai cunoscut lider al agricultorilor